АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СОБІВАРТІСТЬ, ПРИБУТОК І РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ

Прочитайте:
  1. Розрахувати прибуток і рентабельність продукції.

до завдання № 5 (таблиці 13÷19)

 

В цьому завданні необхідно провести розрахунки по собівартості продукції, прибутку і рентабельності виробництва.

При виконанні цього завдання необхідно визначити планове зниження собівартості продукції, скласти зведену планову калькуляцію і кошторис витрат на виробництво, визначити прибуток і рентабельність продукції та виробництва.

Зниження собівартості продукції за рахунок основних техніко-економічних факторів розраховується і заповнюється в таблиці № 13.

Собівартість товарної продукції планового року, виходячи з рівня затрат попереднього року визначається множенням затрат на 1 грн. товарної продукції попереднього періоду на обсяг товарної продукції планового періоду.

Витрати на 1 гривню товарної продукції за планом попереднього
періоду 85,0 коп.

Економію в плановому році, обумовлену підвищенням технічного рівня виробництва, впровадженням обчислювальної техніки і поліпшенням організації виробництва і праці, взяти із завдання 3 (економію від зниження собівартості праці за рахунок інших заходів технічного і організаційного розвитку поділити умовно пополам).

Визначення впливу зміни об'єму і структури продукції, яка випускається, на собівартість можна визначити різницею між сумою загальної економії «Всього економії» і сумою економії за усіма іншими вже обчисленими факторами.

Загальна економія «Всього економії» визначається різницею між плановою собівартістю продукції за таблицею № 14 (повна собівартість товарної продукції) і собівартістю тієї ж продукції, виходячи з рівня витрат на 1 гривню товарної продукції попереднього року «Собівартість товарної продукції планового року виходячи з рівня витрат попереднього періоду».

Витрати на 1 гривню товарної продукції за планом одержують шляхом ділення повної собівартості товарної продукції за прийнятим планом (таблиця №14) на цю ж товарну продукцію в оптових цінах підприємства. Зниження витрат на 1 гривню товарної продукції визначають як в коефіцієнтах так і в % шляхом порівняння отриманих вищевказаних витрат з витратами на 1 гривню товарної продукції попереднього періоду. Наприклад: за планом (прийнятий період) витрати на 1 гривню товарної продукції склали 85 копійок, а за попередній період - 90 копійок, тоді зниження витрат складе:

85 – 90 = -5 коп., або 85: 90* 100 - 100 = -5,6%.

Планова калькуляція складається за відповідними типовими статтями витрат.

Для того, щоб скласти планову калькуляцію (таблиця №14) необхідно:

1) Розрахувати затрати на матеріали (таблиця № 15).

2) Використати дані завдання 4:

2.1. Повна заробітна плата основних робітників за кожний виріб включає основну заробітну плату, та додаткову.

2.2. Відрахування на соціальні заходи плануються в розмірі, який встановлено чинним законодавством від основної і додаткової заробітної плати.

3) Визначити суму витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування, розподілити їх за видами продукції, використавши при цьому таблиці 16 і 17.

3.1. Амортизація устаткування і внутрішньозаводського транспорту розраховується на підставі наступних даних:

- норма амортизаційних відрахувань для устаткування в середньому - 15 %, для транспорту-15%;

- вартість устаткування на початок планового періоду 3181,4 тис. грн., транспорту - 1600 тис. грн.; за плановий період передбачається введення в дію устаткування з травня місяця на 500 тис. грн.; транспорту з червня - на 300 тис. грн.; вибуття устаткування з листопада - на 140 тис. грн., транспорту з жовтня - 200 тис. грн.

3.2. Витрати за експлуатацію обладнання включають: вартість мастильних, обтиральних та інших допоміжних матеріалів - 128,1 тис. грн.

Вартість спожитих палива, електроенергії, стисненого повітря та інших видів енергії на приведення в рух верстатів, кранів, насосів, підйомників, пресів та іншого виробничого устаткування - 4240,7 тис. грн.

Витрати на оплату праці робітників, що обслуговують устаткування (наладчиків, мастильників, шорників, електромонтерів, слюсарів, ремонтників та інших робітників) прийняти в розмірі 107% від повного фонду заробітної плати робітників ремонтної дільниці.

Відрахування на державне соціальне страхування та обов'язкові страхові внески до пенсійного фонду взяти за встановленими розмірами, які встановлені чинним законодавством.

Вартість послуг цеху (дільниці) контрольно-вимірювальних приладів і автоматики щодо знімання показників контрольно-вимірювальних приладів та первинної обробки цих показників - 222,5 тис. грн.

3.3. Витрати на проведення поточного ремонту устаткування і транспортних засобів включають:

вартість запасних частин, деталей, вузлів та інших матеріалів, використаних під час ремонту виробничого устаткування, транспортних засобів та пристроїв нецільового призначення - 430,1 тис.грн.; витрати на оплату праці робітників (слюсарів, верстатників, ремонтників та інших зайнятих на ремонтних роботах) складають 108% від фонду оплати праці всіх робітників ремонтної дільниці;

відрахування на державне соціальне страхування та обов'язкові страхові внески до пенсійного фонду взяти згідно норм, встановлених чинним законодавством;

вартість послуг ремонтних цехів та інших допоміжних виробництв 110,7 тис. грн.

3.4. Витрати на внутрішньозаводське переміщення вантажів розраховуються виходячи з наступних даних:

вартість мастильних і обтиральних матеріалів, пального, запасних частин та інших матеріалів, використаних для експлуатації власних і залучених зі сторони транспортних засобів - 380,1 тис. грн.;

вартість спожитої енергії - 260,4 тис. грн.;

витрати на оплату праці робітників (водіїв авто- і електрокарів) зайнятих переміщенням вантажів, підвезенням їх у цех, розвантаженням матеріалів, інструментів і деталей до робочих місць, доставкою готової продукції до складу зберігання складають 120,3 тис. грн.;

відрахування на державне соціальне страхування та обов'язкові страхові внески до пенсійного фонду взяти згідно норм, встановлених чинним законодавством.

3.5. Сума зносу малоцінних і швидкозношуваних інструментів та пристроїв, вартість їх заточування, ремонту тощо розраховується на підставі встановленого ліміту в разі передачі їх зі складу до експлуатації. Ліміт - 11,3 грн. на 1 тисячу гривень товарної (валової) продукції.

3.6. Інші витрати (витрати сторонніх організацій за роботи, які спрямовані на підвищення надійності та можливостей подальшої експлуатації металоконструкцій, кранів та іншого устаткування) складають 22,43 тис. грн.

Витрати на утримання і експлуатацію машин і устаткування по виробах розподілити згідно кошторисних ставок (таблиця №17).

Для визначення витрат на утримання і експлуатацію машин і устаткування спочатку розраховують вартість 1 коефіцієнто-машино-години. Для цього суму витрат на утримання і експлуатацію машин і устаткування ділять на суму коефіцієнто-машино-годин на весь випуск продукції.

Кошторисна ставка на виріб отримується множенням вартості 1 коефіцієнто-машино-години на суму коефіцієнто-машино-годин на 1 виріб.

4) Розподілити витрати по виробах:

загальновиробничі (цехові) і загальногосподарські витрати розподіляються пропорційно основній заробітній платі основних виробничих робітників;

сума загальновиробничих (цехових) витрат за прийнятим планом на плановий рік складає 7763,2 тис. грн.;

сума адміністративних витрат за прийнятим планом на плановий рік складає 6202,1 тис. грн.;

сума інших виробничих витрат за прийнятим планом (витрати пов'язані з утриманням персоналу, що забезпечує нормальну експлуатацію виробів у споживача у межах встановленого терміну служби - інструктажі, технічне обслуговування, налагодження тощо) на плановий рік складає 340,4 тис..грн. і розподіляється по виробах пропорційно виробничій собівартості виробів (без інших виробничих витрат);

сума позавиробничих, комерційних витрат за прийнятим планом на плановий рік складає 567 тис. грн. і розподіляється по виробах пропорційно виробничій собівартості.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 583 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)