АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розрахувати прибуток і рентабельність продукції.

Прочитайте:
  1. СОБІВАРТІСТЬ, ПРИБУТОК І РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ

Після того як складена калькуляція необхідно скласти кошторис витрат за економічними елементами (таблиця №18).

Вартість сировини і основних матеріалів (пункт 1.1. таблиці 18) визначається із зведеної планової калькуляції (таблиця №14).

Допоміжні матеріали, паливо, енергія визначаються на підставі даних витрат на утримання і експлуатацію машин і устаткування, загальновиробничих і загальногосподарських витрат.

Витрати на утримання і експлуатацію устаткування, загальновиробничі і загальногосподарські витрати розподілені (в таблиці 14) за відповідними елементами кошторису витрат на виробництво.

Для визначення планових сум, необхідних на допоміжні матеріали (пункт 1.2. таблиці 18), паливо та енергію (пункт 1.3. таблиці 18), амортизацію (пункт 4 таблиці 18) необхідно визначити загальну суму витрат на утримання та експлуатацію устаткування, загальновиробничих та адміністративних витрат, а затим необхідно прийняти:

- допоміжні матеріали - 1,5%,

- паливо і енергія 3,4%,

- амортизація основних фондів 10%

від їх загальної суми;

Витрати на оплату праці (основна і додаткова заробітна плата) включають в себе заробітну плату промислово-виробничого і непромислового персоналу підприємства. Дані взяти з плану по труду і кадрах (таблиця № 5).

Відрахування на соціальне страхування розрахувати за нормами, встановленими чинним законодавством.

Інші витрати розрахувати шляхом віднімання із загальної суми витрат на виробництво вищеназваних елементів витрат.

В затрати, які не включаються в валову продукцію, необхідно взяти заробітну плату (основну і додаткову) невиробничого персоналу та відрахування на соціальні заходи.

В цьому ж завданні необхідно провести собівартості реалізованої продукції, прибутку і рентабельності виробництва (таблиця 19).

Собівартість реалізованої продукції розраховується як сума собівартості товарної продукції і собівартості залишків готової продукції на складах і товарів відвантажених, але не оплачених на початок року по собівартості, та різницею собівартості цих же залишків на кінець року.

Прибуток від реалізації продукції визначається як сума прибутку з товарної продукції і зміни залишків готової продукції на складах і товарів відвантажених, але не оплачених.

Залишки готової продукції на складах і товарів відвантажених, але не оплачених на початок року складають за оптовими цінами 1015,9 тис.грн. і 831,9 тис.грн. відповідно, а виробнича собівартість їх визначається шляхом множення витрат на 1 гривню товарної продукції в копійках за попередній період.

На кінець звітного періоду залишки розраховуються за нормативами при цьому враховується, що час на оформлення платіжних документів залежить від форми розрахунків, умов відвантаження і становить 1,8 дня, а норма запасу в днях включає такі елементи (час комплектування виробів для поставки, упаковку продукції і інше) і приблизно становить 4 дні, отже, загальна норма становить 5,8 днів.

Вартість залишків готової продукції на кінець планового періоду за оптовими цінами визначається шляхом множення одноденного випуску продукції на норму запасу в днях.

Вартість залишків готової продукції на кінець планового періоду за виробничою собівартістю розраховується шляхом множення вартості залишків готової продукції на кінець планового періоду на витрати на 1 гривню товарної продукції за планом або собівартості товарної продукції одноденного випуску на норму запасу в днях.

Прибуток від іншої реалізації - 1942,0 тис.грн.

Середньорічна вартість виробничих фондів за прийнятим планом на плановий рік складає 30711,5 тис.грн., в тому числі вартість основних фондів 18711 тис.грн., нормованих оборотних засобів - 9000,0 тис.грн.

Балансовий прибуток розраховується підсумком прибутку від реалізації основної продукції, іншої реалізації.

Загальна рентабельність виробництва розраховується як відношення планової суми балансового прибутку до планової величини середньорічної вартості основних виробничих фондів і нормованих оборотних засобів.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
до завдання № 6 (таблиця 20)

В останньому завданні необхідно визначити фінансові результати діяльності підприємства за планом на ___ рік і встановити планові розміри фондів економічного стимулювання.

При заповненні таблиці № 20 виручку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) взяти з таблиці № 19.

При розрахунку величини податку на додану вартість (ПДВ), необхідно від загальної суми ПДВ вирахувати суму ПДВ сплаченої за матеріали (з таблиці № 18).

Прибуток від позареалізаційних операцій становить 1942,0 тис.грн.

Амортизаційні відрахування на повне відновлення основних фондів взяти 6% від вартості основних фондів (завдання № 5).

Сума платежів до бюджету (які входять до складу валових витрат) становить 2800,0 тис.грн.

Прибуток, який залишається в розпорядженні підприємства направляється на створення фондів економічного стимулювання за встановленими нормативами колективним договором підприємства.

Сумарна величина кожного з трьох фондів розраховується множенням нормативу по кожному з напрямів на одержану величину прибутку, яка лишається в розпорядженні підприємства.

При визначенні фонду споживання необхідно врахувати суму фонду повної заробітної плати, суму фонду матеріального заохочення та соціального розвитку.

При визначенні фонду накопичення врахувати виручку від реалізації майна, амортизаційні врахування на повне відновлення і суми відрахування в фонд розвитку виробництва науки і техніки.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 494 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)