АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епендима

Епендимні клітини (або епендима) вистілають заповнені рідиною шлуночки та інші порожнини мозку. Биттям наявних у них війок вони спонукають до руху заповнюючу мозкові порожнини цереброспінальну рідину. Регулює секрецію і складспинномозкової рідини.

10. Для визначення положення органів використовують три перпендикулярні площини: сагітальну (стрілоподібну), яка проходить у передньо-задньому напрямку ділить тіло на праву та ліву половини; фронтальну площину (лобову) проходить вертикально через будь-яку точка тіла, поділяючи його на передню і задню частини; горизонтальну площину проходить через будь-яку точку тіла, поділяючи його на верхню та нижню частини.

Крім цього, використовують терміни, які вказують на розміщення органів і напрям частин тіла.

Медіальний (medialis) розташований ближче до серединної площини.

Латеральний (lateralis) — бічний, розташований убік від серединної площини.

Краніальний (cranialis) — черепний, що лежить ближче до голови.

Каудальний (caudalis) — хвостовий, що лежить ближче до кінця тулуба.

Вентральний (ventralis) — звернений до передньої черевної поверхні.

Дорзальний (dorsalis) — спинний, звернений до задньої, спинної поверхні.

Проксимальний (proximalis) — міститься ближче до верхньої частини тулуба.

Дистальний (distalis) — ближче до нижньої частини тулуба.

 

11. Гістогенез нервової системи.

Джерелом розвитку нервової тканини і нейроглії є нервова пластинка 18-добового зародка людини. Після нейруляции з неї утворюються нервова трубка і гангліозних платівки. Крім того, у розвитку черепних нервів беруть участь плакоди – потовщення ектодерми з боків краніальної частини майбутньої нервової трубки. Ембріональні зачатки складаються з малодиференційовані клітин – медулобластів (матричних клітин). На ранніх етапах гістогенезу відбувається детермінація і дивергентная диференціювання клітин, в результаті чого виникають два напрямки їх розвитку: нейробластіческое і гліобластіческое. З мезенхіми виникають клітини мікроглії ЦНС.

В нейрогістогенезе розрізняють стадії медулобластів, нейробластів, молодого нейрона і зрілого нейрона. Медуллобластом інтенсивно діляться митозом. Стадія нейробласти характеризується міграцією клітин, при цьому необоротно блокується здатність клітин до проліферації. В цитоплазмі нейробластів визначаються добре розвинена гранулярна епдоплазматіческая мережа, комплекс Гольджі і мітохондрії. Починається синтез специфічних білків нервових клітин, що входять до складу нейрофиламентов і мікротрубочок. З’являється конус росту аксона.

Стадія молодого нейрона характеризується зростанням відростків, збільшенням об’єму клітини, освітою хроматофільной субстанції і появою перших синапсів. Диференціація нейробластів в нейрони відбувається групами (гніздами), так що всі їхні аксони ростуть у вигляді пучка нервових волокон в одному напрямку, утворюючи в подальшому провідні шляхи і нерви.

Важливою особливістю гістогенезу є запрограмована загибель нейронів за типом апоптозу. Наприклад, в гістогенез спинного мозку хребетних до 40-50% нервових клітин передніх рогів гине після завершення проліферативної фази.

Найтривалішою стадією є стадія зрілого нейрона, протягом якої нейрон набуває свою остаточну форму і специфічну гістохімічні організацію. Поряд з диференціюванням нейронів відбувається все більш глибока їх інтеграція в складі рефлекторних дуг. Тим нейронами встановлюються численні синаптичні зв’язки. Складний характер набувають взаємодії між нервовими і гліальними клітинами.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 501 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)