АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

За добу виробляється 1.5 – 2 л. черепно-мозкової рідини.

Прочитайте:
  1. Не слід обмежувати вживання кухонної солі та рідини.
  2. Плин в’язкої рідини. Ньютонівські і неньютонівські рідини. Кров.
  3. Тема №8: Оболони спинного та головного мозку. Міжоболонні простори. Спинномозкова рідини.

13. НЕЙРУЛЯЦІЯ (гр. neuron - нерв) — процес, внаслідок якого з ектодерми утворюється нервова (медулярна) пластинка - зачаток ЦНС - з подальшим її перетворенням на нервову трубку в зародків хордових тварин і людини на стадії нейрули. НЕРВОВА ТРУБКА (лат. tubus neuralis) - ембріональний зачаток нервової системи, який виникає з потовщення ектодерми на спинній поверхні зародка в процесі нейруляції. У людини нервова трубка відокремлюється від шкірної ектодерми на 4-му тижні ембріонального розвитку. У результаті гаструляції утворюється зародок, що складається з внутрішнього ентодермального, проміжного мезодермального і зовнішнього ектодермального листків. Безпосередньо під дорсальною ділянкою ектодерми розташовується матеріал хордомезодерми. Взаємодія цього матеріалу з ектодермою, що лежить над ним, є одним з найважливіших у всьому розвитку; вона спонукає ектодерму формувати порожню нервову трубку, яка дає початок головному і спинному мозку.

У такий спосіб починається нова фаза розвитку—органогенез, тобто утворення специфічних тканин і органів.

Дія, за допомогою якого хордомезодерма ініціює розвиток нервової трубки з ектодерми, називається первинно ембріональною індукцією, а клітинна відповідь на індукцію, що приводить до трансформації плоского шару ектодермальних клітин у порожню нервову трубку, називається нейруляцією.

2.3.1. Диференціювання ектодерми зародка в процесі її перетворення в різні тканини.Нейруляція дає початок трьом наборам клітин: 1) клітинам нервової трубки, що у процесі розвитку перетворюються в нейрони, глію і епіндимні клітини центральної нервової системи

14. У місці контакту зачатка хордомезодерми з ектодермою утво­рюється нервова трубка. Отже, в процесі розвитку один зачаток впливає на інший, визначаючи шлях його розвитку. Та­кий вплив називається ембріональною індукцією.

Наскільки важливу роль відіграє ембріональна індукція в роз­витку, показує наступний досвід. Якщо на стадії ранньої гаструли повністю видалити зачаток хорди, то нервова трубка зовсім не роз­вивається. Ектодерма на спинній стороні зародка, з якої в нормі утворюється нервова трубка, диференціюється в шкірний епітелій. Явище індукції спостерігається і при виникненні інших органів. Наприклад, контакт випинання нервової трубки — очного пузиря — з ектодермою приводить до розвитку кришталика ока. У свою чергу, кришталик індукує перетворення ектодерми в рогівку.

Ембріональна індукція - це взаємодія між частинами організму, який розвивається, в процесі якого одна частина (індуктор) входить в контакт з іншою частиною (реагуючої системою) і визначає розвиток останньої. Причому встановлено не тільки вплив індуктора на реагуючу систему, але і вплив останньої на подальшу диференціацію індуктора.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 500 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)