АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Середній і граничний продукт

Прочитайте:
  1. II. Первичные продуктивные элементы
  2. III. Выделение лекарственных веществ, являющихся продуктами жизнедеятельности грибов и микроорганизмов; биотехнология (клеточная и генная инженерия)
  3. III. Химические продукты и лекарства
  4. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  6. Анормальні продукти запліднення та аборти
  7. БЕРЕМЕННОСТЬ, НАСТУПИВШАЯ ПОСЛЕ ПРИМЕНЕНИЯ ВСПОМОГАТЕЛЬНЫХ РЕПРОДУКТИВНЫХ ТЕХНОЛОГИЙ
  8. Вихідні дані для розрахунку ціни на основі відчувається ценности, що, продукту
  9. ВІДДАЧА (ПРОДУКТИВНІСТЬ) ЗМІННОГО ФАКТОРА В-ВА.
  10. Влияние щитовидной железы и надпочечников на репродуктивную функцию

Використання живої праці у виробничому процесі можна описати за допомогою понять середнього й граничного продуктів праці. Середній продукт праці АР являє собою обсяг випуску продукції, що доводиться на одиницю використовуваного фактору. АР розраховується розподілом обсягу випуску Q на загальні витрати праці L, тобто Q/L.

Граничний продукт праці МР являє собою додатковий обсяг, якій одержується при збільшенні витрат праці на одну одиницю:

 

MPL = ΔQ/ΔL

Граничний продукт праці залежить також і від кількості використовуваного капіталу. Наприклад, якщо капітальні витрати зростуть із 5 до 10, найбільш імовірно, що граничний продукт праці збільшиться. Представимо інформацію, що наведена в таблиці 3.2 графічно. Виробництво при витратах праці більше 9 одиниць неефективно технологічно й, отже, не є частиною виробничої функції.

TP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
L
L
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MP, AP
Загальний обсяг продукції
Середній продукт
Граничний продукт
M
 
-5
 

Відзначимо, що граничний продукт завжди позитивний, коли зростає обсяг виробництва, і негативний при зниженні обсягу.

Рис. 3.2 - Графік випуску продукції при зміні одного фактору виробництва

 

Криві середнього й граничного продуктів тісно зв'язані, як і всі середні й граничні криві. Коли граничний продукт більше середнього, середній продукт зростає (між 1-м і 4-м обсягами випуску). Коли граничний продукт менше середнього, середній продукт повинен знижуватися (між 4-м і 10-м обсягами випуску). Коли граничний продукт дорівнює середньому, крива середнього продукту досягає свого максимуму. (крапка М на рис. 3.2)

Є чіткий геометричний взаємозв'язок між кривої загального продукту і кривими середнього й граничного продуктів. У цілому середній продукт у якій-небудь крапці на кривій загального продукту задається крутістю – нахилом лінії від початкової до цієї крапки. Граничний продукт праці представляє зміну загального продукту у відповідь на невелику зміну фактору, що вводить. Геометрично граничний продукт у якій-небудь крапці на кривої випуску продукції дорівнює куту нахилу кривої випуску продукції в цій крапці. Кут нахилу кривої випуску продукції, у свою чергу, дорівнює куту нахилу дотичній, проведеної через дану крапку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 431 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)