АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТЕМА 9. ТЕОРІЯ СУСПІЛЬНОГО ВИБОРУ

Прочитайте:
  1. Векторна теорія формування ЕКГ. ЕКГ, відведення. Походження зубців, сегментів, інтервалів ЕКГ.
  2. Види витрат фірми в мікроекономічних теоріях
  3. Підп-во як мікроекономічна модель: 1 і 2 факторна модель в мікроекономічних теоріях.
  4. Похідний попит на фактори виробництва:екон. сутність, осн. характ. в мікро теоріях
  5. ПСИХОДИНАМІЧНА ТЕОРІЯ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА НАУКОВО-ПРАКТИЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ
  6. Розділ 2. Теорія поведінки споживача.
  7. Розділ 4. Теорія виробництва.
  8. Феноменологічна теорія теплового розширення тіл
  9. Часткова та загальна рівновага ринків в мікроекономічних теоріях

 

ПЛАН

 

9.1 Суспільний вибір в умовах прямої демократії

9.2 Суспільний вибір в умовах представницької демократії

9.3 Бюрократія та проблеми формування конституційної економіки

 

Теорію суспільного вибору називають іноді «новою політичною економією», тому що вона вивчає механізм формування макроекономічних рішень. Об'єктом аналізу теорії суспільного вибору є сам процес прийняття урядових рішень. Теорія суспільного вибору – це теорія, що вивчає різні способи й методи, за допомогою яких люди використовують урядові заклади у своїх власних інтересах. Теорія ґрунтується на наступних методологічних підходах:

1. Методологічний індивідуалізм. Люди діють у політичній сфері, дбаючи лише про свої особисті інтереси. «Раціональні політики» підтримують ті програми, які сприяють зростанню їх престижу та дозволяють здобути перемогу на чергових виборах.

2. Концепція «економічної людини». Поводження людини раціонально, тобто він прагне приймати такі рішення, які максимізують його функцію корисності.

3. Політика як обмін. Прихильники теорії розглядають політику за аналогією з товарним ринком. Держава – це ринок особливого роду, його учасники мають особливі права власності: виборці можуть вибирати представників у вищі органи влади, депутати – приймати закони, чиновники – стежити за їх виконанням. Виборці та політики трактуються як індивіди, що обмінюються голосами та передвиборними обіцянками.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 378 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)