АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Похідний попит на фактори виробництва:екон. сутність, осн. характ. в мікро теоріях

Прочитайте:
  1. N Підчас заживлення раньової поверхні, в ній утворюється вал з лейкоцитів (грануляційний вал), який перешкоджає проникненню мікробів в матку.
  2. Аналіз змін у попиті й у розмірі (обсязі попиту). Чинники попиту.
  3. Аналіз ринкової рівноваги, її економічна сутність, наслідки відхилення від неї.
  4. Артеріальний тиск, фактори, що визначають його величину. Методи реєстрації артеріального тиску.
  5. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  6. Види витрат фірми в мікроекономічних теоріях
  7. Визначення резистентності (ламкості) мікросудин
  8. Визначте фактори середовища, які впливають на генетику таланту і обдарованості.
  9. Вплив на мікроби фізичних, хімічних і біологічних агентів. Практичне використання. Методи стерилізації.
  10. Генна інженерія та її практичне використання в медичній мікробіології. ПЛР.

Похідний попит- попит на ресурс,який залежить від попиту на кінцевий продукт.

Ринки ресурсів, як і всі інші, регулюються силами попиту і пропонування. Попит фірми на фактори виробництва має спільні риси для всіх видів ресурсів, тоді як пропонування кожного з ресурсів має свої специфічні особливості. Закон попиту так само справедливий для ринку ресурсів, як для ринку готової продукції: чим вищою є ціна ресурсу, тим меншим за інших рівних умов буде обсяг попиту на нього.

Попит на ресурс визн-ся не лише його ціною,але й ін.чинниками:попитом на продукцію під-ва;ціною та обсягом ресурсів-замінників- доповнюючих ресурсів;технологічними змінами,що впливають на гран.продукт ресрсу.Чутливість виробників до зміни на ресурс анал-ся за допомогою к-та еластичності(відношення проц.зміни попиту на ресурс до проц.зміни його ціни.

Чутливість виробників до зміни ціни змінного ресурсу, тобто цінову еластичність попиту на ресурс визначають наступні детермінанти:

§ коефіцієнт зниження граничної продуктивності змінного ресурсу: якщо гранична продуктивність спадає повільно, то гранична доходність ресурсу, отже, і попит на ресурс, буде знижуватись повільно, матиме тенденцію до високої еластичності, і навпаки;

§ здатність ресурсів до взаємозаміни: чим більше замінників має ресурс, тим більш еластичним є попит на нього;

§ еластичність попиту на готову продукцію: чим вища еластичність попиту на готову продукцію, тим більш еластичним є попит на ресурс, і навпаки;

питома вага видатків на ресурс в сукупних видатках фірми: якщо видатки на ресурс становлять значну частку сукупних видатків фірми, попит на нього буде більш еластичним, і навпаки.

Фактори, що змінюють попит на ресурс (характеристика):

1. Зміни у попиті на продукт (між зміною попиту на ресурс і попиту на продукт, виготовлений з нього, існує пряма залежність).

2. Зміни продуктивності ресурсу (підвищення продуктивно­сті ресурсу пересуває криву попиту на нього вправо, а зменшення -навпаки).

3. Зміни цін на інші ресурси:

а) при зміні цін на ресурси-замінники діють одночасно проти­лежні ефекти: ефект заміщення та ефект обсягу.

Наприклад, якщо знизилася зарплата, то праця стала дешевою відносно капіталу, і виробнику доцільніше збільшувати обсяги за­лучення праці та зменшувати капітал (ефект заміщення). Тоді по­пит на капітал зменшиться.

Але здешевлення праці призводить до зменшення витрат ви­робника взагалі та зростання обсягів виробництва, що має супрово­джуватися зростанням попиту на ресурси (ефект обсягу)- попит на капітал зростає. Фактична зміна попиту на ресурс залежатиме від співвідношення сил, з якими діють ці ефекти;

б) якщо змінюється ціна на комплементарні ресурси, то спраць­овує лише ефект обсягу продукції (зменшується ціна на комплемен­тарний ресурс - збільшується попит на нього і на головний ресурс).

Чутливість попиту на ресурси залежно від зміни його цінових та нецінових факторів визначається показниками еластичності. Цінова еластичність попиту на ресурси залежить від таких факторів:

1) темпи спадання граничного продукту (якщо граничний продукт праці знижується повільними темпами при збільшенні кіль­кості праці, то і крива попиту на ресурс матиме менший нахил та тенденцію до більшої еластичності і навпаки);

2) легкість ресурсозаміщення (чим більше ресурсів-субститутів, тим вище еластичність попиту на певний ресурс);

3) еластичність попиту на продукт виробника (пряма залеж­ність);

4) частка витрат на ресурс у загальних витратах (чим бі­льше загальних витрат припадає на ресурс, тим вища еластичність попиту на нього).

Правило оптимального використання ресурсів: прибуток будь-якої фірми буде максимізуватись за умови, що грани­чна доходність ресурсу буде рівною граничним видаткам на ресурс, або його ціні: , або .

Фірма постійно порівнює граничну доходність ресурсу з граничними видатками на нього (ціною ресурсу) і розширює попит на ресурс, доки гранична доходність ре­сурсу перевищує граничні видатки (ціну). Внаслідок дії закону спадної віддачі, гранична доходність кожної додаткової одиниці ресурсу спадає. Тому фірма розширює купівлю ресурсу до обсягу, за якого гранична доходність останньої з куплених одиниць зменшується до рівня ринкової ціни ресурсу.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 593 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)