АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття і параметри виробничої функції. Ізокванта, ізокоста, можливості виробника, ефект масштабу.

Прочитайте:
  1. II. МОЖЛИВОСТІ ОСОБИСТОСТІ
  2. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  3. А.3.3.1. Комбінації антигіпертензивних лікарських засобів, що довели свою ефективність
  4. Анатомічні дефекти і прирівняні до них стани
  5. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. Бакалавры дефектологического образования
  7. Биохимическим дефектом.
  8. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  9. Взаимоотношения врача и педагога-дефектолога
  10. ВЗАИМООТНОШЕНИЯ ВРАЧА И ПЕДАГОГА-ДЕФЕКТОЛОГА

Виробнича функція показує співвідношення між будь-якою комбінацією факторів виробництва і максималь­но можливим обсягом продукції.

• Виробнича функція будується для певної технології.

• Може бути використана для визначення мінімальної кількості витрат для виробництва будь-якої кількості това­рів.

Якщо весь спектр комбінацій виробництва уявити як ви­трати:

- праці (L);

- капіталу (К);

- матеріалів (М),

то виробнича функція може бути визначена таким чином:

Q =f(L, К, М),

де Q - мвксимялвшій обеяг продукції, що виробляється пр«даній технології і даному співвідношенні праці (L), капіталу (К), матеріалів (М).

Властивості виробничої функції:

1. Існує границя для збільшення обсягу виробництв що може бути досягнено шляхом збільшення витрат ої ного ресурсу при незмінності інших.

2. Існує певна комплементарність факторів виробницт­ва, але без скорочення обсягів виробництва можлива і певна взаємозамінність цих факторів.

3. Зміни у використанні факторів виробництва більш еластичні у довгостроковому періоді, ніж у короткостро­ковому.

Ефект масштабу – зміна обсягу випуску внаслідок зміни обсягу всіх виробничих ресурсів в однаковій пропорції. Тобто фірма змінює масштаб виробництва, коли всі фактори, що використовуються, змінюються в однаковій пропорції.

Постійний ефект віддачі від масштабу виробництва – такий ефект масштабу, за яким обсяг випуску продукції та обсяг використання ресурсів змінюються в однаковій пропорції. Збільшення витрат вдвічі викликає подвоєння випуску продукції.

Спадний ефект віддачі від масштабу виробництва – такий ефект масштабу, за яким обсяг випуску продукції збільшується у меншій пропорції, ніж зростає обсяг ресурсів. Цей ефект масштабу виробництва існує, як правило, при умові, що економія, яка обумовлювалась його зростанням, нівелюється додатковими витратами на управління координацію проміжних ланок, обмін інформацією і т.і.

Зростаючий ефект – такий ефект масштабу, за яким обсяг випуску збільшується у більшій пропорції, ніж зростає обсяг ресурсів. Наприклад, коли обсяг випуску продукції збільшується більш, ніж у два рази, при подвоєнні виробничих факторів. Якщо діє цей ефект, то виробляти продукцію вигідніше на одній великій фірмі, ніж на декількох малих. Цей ефект виробництва базується і на тому, що збільшення масштабу виробництва здебільшого не потребує пропорційного збільшення всіх ресурсів. Наприклад, при збільшенні присадибної ділянки вдвічі периметр огорожі не збільшується у два рази.

Ізокванта - це крива, що відображає альтернативні варіанти ре­сурсів, які використовуються для виробництва певного обсягу проду­акції

Карта ізоквант - це множина ізоквант, що відображає мак­симальний випуск продукції за будь-яких комбінацій факторів ви­робництва. Криві ізоквант ніколи не перетинаються. Чим далі ізо­кванта від початку координат, тим більшому обсягу виробництва продукції вона відповідає.

 

Ізокоста - лінія, кожна точка якої відображає однакову суму витрат за різних варіантів поєднання двох ресурсів у виробничому процесі.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 645 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)