АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ознаки і умови досконалої конкуренції

Прочитайте:
  1. II. Умови прийняття на обслуговування та обслуговування громадян
  2. III. Умови прийняття і порядок обслуговування громадян
  3. ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ Й ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА В УМОВАХ ДОСКОНАЛОЇ КОНКУРЕНЦІЇ
  4. Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму
  5. Діагностичні ознаки вагітності
  6. Ж. Виберіть ознаки гострого дакріоциститу.
  7. Загальні ознаки запалення
  8. Загальні ознаки хребців.
  9. Загальні та місцеві ознаки запалення
  10. Зовнiшнi ознаки стомлення при розумовiй працi

Досконала конкур. - це тип ринк.стр-ри якій притаманні такі риси(ознаки):

1. Кожний з них має незначну частку в заг.обсязі продажів чи спожив.прод-ї

2. Прозорість ринк.відносин.

3. Ринковий механізм у сучасній економіці доповнюється державним регулю­ванням

4. Фірми які виробляють схожу прод-ю є конкур.фір-ми.

5. Фірма не стане виробляти громадські товари, за які не має мо­жливості отримати дохід тощо.

Умови досконалої (чистої) конкуренції:

1. Велика кількість продавців, які на рівних умовах конкуру­ють між собою. Частка кожного з них на ринку повинна бути нас­тільки мала (< 1%), що будь-які його дії (збільшення чи зменшення обсягу продаж, зміна ціни) ніяк не вплинуть на ринкову ситуацію. Такі умови досить рідкісні. Умовним прикладом ринку досконалої конкуренції можна назвати ринок сільськогосподарської продукції, біржові торги, продаж іноземної валюти в обмінних пунктах.

2. Стандартна продукція. Споживач не розрізняє продукцію різних продавців, йому однаково, в кого купити певний товар.

3. Неможливість впливу окремого продавця на ринкову ціну. Продавець може продати товар дешевше ринкової ціни, але це ніяк не вплине на загальну ринкову ціну через мізерну частку продавця на ринку. Крім того, це суперечить припущенню про максимізацію вигоди кожним економічним суб'єктом. Продавець може також продавати товар дорожче його ринкової ціни, але в цьому випадку різко зменшиться попит на відповідний товар, адже продукція кон­курентів виявиться дешевшою.

4. Відсутність нецінової конкуренції. Оскільки на ринку до­сконалої конкуренції товари стандартні, то підстав для нецінової конкуренції немає, оскільки вона, як правило, грунтується на дифе­ренціації товарів.

5. Інформація про ціни, технології та імовірний прибуток лег­ко доступна, що забезпечує гнучке реагування на зміну ринкових умов.

6. Вільний вступ та вихід з галузі. Не повинно існувати ніяких законодавчих, технологічних, фінансових та інших перешкод, що можуть завадити появі або зникненню підприємств, що виробляють певний товар.

 


8. Особливості організації олігополістичних ринків: сутність олігополії, їх види та основні характеристики

Олігополія — це такий тип ринкової структури, де:

1) на ринку діє декілька продавців;

2) продукція може бути і стандартизованою, і диференційованою;

3) існують певні бар'єри для входу на ринок;

4) виробники мусять враховувати поведінку конкурентів, тобто діють стратегічно;

5) існує повна поінформованість щодо ринкових цін та обсягів.

6) можне мати місце нецінова конкуренція.

Найважливіша риса, притаманна олігополії, — це стратегічна поведінка продавців: фірма-олігополіст мусить розробляти стратегію своїх дій на ринку з урахуванням потенційних зустрічних дій своїх конкурентів.

До основних ознак олігополії належать:

- Панування на олігополістичному ринку кількох фірм. їх може бути від 2 до 20.

- Кожен олігополіст може проводити самостійну цінову політи­ку, адже частка кожного з них на загальному ринку досить значна. Але результати його впливу залежатимуть від реакції інших олігополістів.

- Вступ у галузь нових виробників дещо обмежений.

- Олігополістичні ціни не гнучкі. Якщо вони змінюються, то, як правило, одночасно всіма фірмами-олігополістами, тобто при олі­гополії є стимули для погодження дій або таємного зговору.

Олігополія - досить поширена модель ринку.

Олігополії ви­никають за таких обставин:

1.утворення великих фірм за рахунок поглинання конкурентів;

2.злиття фірм, що дає більшу економічну владу, вищі можливос­ті контролю за цінами, а також виграш при оптовій закупці ресурсів.

Види:

Дуополія — це олігополія з двома фірмами.

Стратегічна поведінка в умовах дуополії може розроблятись на основі суперництва або змови учасників. Суперництво може полягати у визначенні цін в залежності від прогнозованої ціни конкурента або у визначенні обсягів у залежності від прогнозованих обсягів випуску конкурента.

Суперництво в цінах призводить до цінових війн. Цінова війна —це послідовність знижень цін фірмами-суперниками в умовах олігополії.

Картель. Олігополістична конкуренція досить жорстка і може вести до великих втрат для її учасників. Тому олігополісти з метою збільшення і Гарантії отримання прибутків Ідуть на утворення картелю - змови фірм щодо майбутніх обсягів випуску і цін.

Картельна угода є прикладом змови, яка суперечить умовам економічної ефективності для суспільства, зменшує суспільний добробут і тому заборонена антимонопольним законодавством.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 688 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)