АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аналіз ринкової рівноваги, її економічна сутність, наслідки відхилення від неї.

Прочитайте:
  1. Аналіз виділень.
  2. Аналіз змін у попиті й у розмірі (обсязі попиту). Чинники попиту.
  3. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі пропозиції. Чинники пропозиції.
  4. Аналіз ПЛР-ампліфікованої ДНК
  5. Аналізатор шкірного чуття
  6. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  7. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  8. Артеріальний пульс, його походження СФГ, її аналіз.
  9. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба

Часткова рівновага - це встановлення рівноважних цін та рів­новажних обсягів виробництва на окремих специфічних ринках, які є складовими загальної ринкової системи.

Загальна рівновага - це рівновага, що виникла у результаті взаємодії всіх ринків, коли зміни попиту чи пропозиції на одному ринку впливають на рівноважний стан усіх інших ринків.

Ефект зворотного зв'язку - це зміна цін та обсягів товарів і послуг на певному ринку у відповідь на зміну цін, що сталися на пов'язаних з ним ринках. Наприклад, через розрив економічних зв'язків зменшилося постачання нафти в Україну, це призводить до її подорожчання, відповідно, стає дорожчий бензин, а це призво­дить до зменшення попиту на автомобілі, бензин і нафту. Крім того, подорожчання нафти призводить до ефекту заміщення її на вугілля. Отже, попит на нафту зменшиться, це призведе до зменшення ціни на неї. Тобто починається зворотний процес (зв'язок), і так кілька разів – кожний імпульс матиме меншу силу, ніж попередній. Загальна р1вновага вщбудеться тоді, коли ціни прореагували на вихщну зміну попиту чи пропозици таким чином, що обсяги попиту i пропозиції стали piвнi на Bcix ринках. За цих умов на жодному ринку немае тенденції до подальших змін попиту чи пропозиції.

Точка перетину кривої попиту (D) і кривої пропозиції (S) - це точка їх рівноваги (С).

Рин рівновага -коли наміри покуп і продавців на рин повністю збігаються так,що за певної ціни тов обсяг пропоз =поп.

X - обсяг попиту та пропозиції;

Р - ціна;

С - точка рівноваги;

Хс - рівноважний обсяг попиту та

пропозиції;

Рс - рівноважна ціна;

Хь Хг - обсяги попиту та пропозиції,

при яких визначається дефіцит та над­лишок;

Рн, Рд - ціни, при яких встановлюється Хс Хг X Дефіцит та надлишок.

У точці перетину кривої попиту (D) і кривої пропозиції (S) об­сяг попиту буде дорівнювати обсягу пропозиції (Хс). Завдяки тако­му співвідношенню встановлюється ціна рівновагис), яка і по­купців, і продавців однаково задовольняє.

Рівноважна цінас) - ціна, що урівноважує попит і пропо­зицію внаслідок взаємодії конкурентних сил.

Рівноважна ціна та рівноважний обсяг мають місце на рівні, де кількість товару, яку виробники можуть і бажають поставляти, дорівнює обсягу товару, який покупці можуть і хочуть купувати. В умовах рівноваги економічний суб'єкт (виробник, продавець, поку­пець, фірма) практично не має стимулів до зміни своєї економічної поведінки. Але як тільки відбудуться зміни у співвідношенні фак­торів, що впливають на рівновагу, знову почнуть діяти економічні стимули. Рівність попиту і пропозиції - теоретична абстракція. Во­на майже не зустрічається в реальній господарській практиці.

* Вплив змін попиту

при зро­станні попиту (крива попиту зміщується праворуч та вгору) зростає як ціна рівноваги, так і обсяг рівноваги. Протилежна тенденція спостерігається при спаді попиту.

Таким чином, при зростанні (спаді) попиту ціна та обсяг рівно­ваги зростають (спадають).

* Вплив змін пропозиції

При зростанні пропозиції (зміщення кривої вниз та праворуч) на ціну та обсяг рівноваги діють протилежні тен­денції. Обсяг рівноваги збільшується, а ціна — зменшується. При зменшенні пропозиції обсяг рівноваги зменшуєть­ся, а ціна рівноваги збільшується.

Отже, при збільшенні (зменшен­ні) пропозиції обсяг рівноваги збіль­шується (зменшується), а ціна рів­новаги знижується (збільшується).

 



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 567 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)