АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Визначення резистентності (ламкості) мікросудин

Прочитайте:
  1. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  2. Визначення
  3. Визначення D-димера
  4. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  5. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  6. Визначення витрат виробництва
  7. Визначення вільного гемоглобіну плазми (метод Бінга в модифікації Дервіза і Бялко)
  8. Визначення гепарин-кофакторної активності антитромбіну ІІІ (ПАТ) (за Р. Л. Бік та співавт.)
  9. Визначення готовності дітей до навчання
  10. Визначення готовності дітей до навчання у школі

(Манжеточна проба М.П. Кончаловського, Румпель-Лееде)

Створюють венозний стаз шляхом дозованого стиску плеча манжетою від апарата для виміру АТ й підраховують кількість петехій, що утворилися у верхній частині долонної поверхні передпліччя й ліктьового згину. Якщо кількість петехій перевищує норму, то це говорить про зниження резистентності (підвищену ламкість) мікросудин.

Хід дослідження (варіант Borchgrevink, 1971). На верхній частині долонної поверхні передпліччя окреслюють коло діаметром 5 см. На плече накладають манжету від апарата для виміру АТ, з'єднують її з манометром і підтримують протягом 5 хв. тиск на рівні 90 мм рт. ст. Потім манжету знімають і протягом 5 хв. чекають відновлення кровообігу в кінцівці. Після цього підраховують кількість петехій в обкресленому колі. Ураховують і появу геморагій уздовж нижнього краю манжети, які в нормі відсутні.

Читання результатів.

Унормі кількість петехій у жінок не перевищує 10, при 11 - 20 петехіях проба вважається слабко позитивною, при 20 - 30 петехіях - позитивною, при 30 і більше - різко позитивною. У чоловіків петехії в нормі не виникають. Можливі причини позитивної проби: тромбоцитопенія, тромбоцитопатії, гіповітаміноз С, хвороба Віллебранда, прийом антикоагулянтів, гормональні зрушення в жінок.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)