АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Визначення теплової резистентності еритроцитів

Прочитайте:
  1. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  2. Будова і функції еритроцитів
  3. Визначення
  4. Визначення D-димера
  5. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  6. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  7. Визначення витрат виробництва
  8. Визначення вільного гемоглобіну плазми (метод Бінга в модифікації Дервіза і Бялко)
  9. Визначення гепарин-кофакторної активності антитромбіну ІІІ (ПАТ) (за Р. Л. Бік та співавт.)
  10. Визначення готовності дітей до навчання

Для дослідження беруть 5,0 мл венозної крові та ставлять в термостат на 12 годин при температурі + 37о С. Якщо відбувається тепловий гемоліз еритроцитів, то сироватка забарвлюється в рожевий колір. Інтенсивність забарвлення залежить від ступеню гемолізу. Поява теплового гемолізу властива для еритроцитів хворих на хворобу Маркіафаві-Мікелі (набуте клональне руйнування гемопоетичних стовбурових клітин внаслідок соматичної мутації). В нормі забарвлення сироватки не змінюється.

 

Визначення аутогемолізу (спонтанного гемолізу після добової інкубації при 37ос)

При деяких різновидах спадкових гемолітичних анемій еритроцити крові, розташовані на одну-дві доби у стерильних умовах при 37оС спонтанно гемолізуються. У нормі спонтанний гемоліз практично майже не спостерігається. Глюкоза і АТФ, додані до крові, зменшують ступінь гемолізу по-різ­ному, в залежності від характеру ферментного дефекту еритроцитів.

Апаратура і обладнання: спектрофотометр СФ-4 або фотоколориметр ФЕК-М, термостат на 37оС, бокс для проведення роботи в стерильних умовах, колба із вставленою в неї через стерильну ватно-марлеву пробку паличкою із скляними шипами на кінці.

Реактиви: розчин глюкози 10% на фізіологічному розчині. До 60 мл стерильного фізіологічного розчину до­бавляють 20 мл стерильної ампульної 40 % глюкози; 0,85 % розчин повареної солі, стерильний; АТФ 0,02 М розчин. 0,1112 г АТФ розчиняють в 10 мл стерильного фізіологічного розчину. Розчин нейтралізують 0,01 н. розчином їдкого натрію, виготовленого із 1 н. розчину їдкого натрію на стерильному фізіологічному розчині.

Хід дослідження. Дефібринована кров або кров, взята із гепарином, розливається стерильно у пробірки, які містять АТФ і глюкозу. Порівнюють інтенсивність гемолізу після 48-годинної інкубації в залежності від додавання до середовища глюкози і АТФ.

Аналіз: 12 - 15 мл венозної крові вміщують у стерильну суху колбу із вставленою в неї через стерильну ват­но-марлеву пробку скляною паличкою із скляними шипами на кінці. Кров дефібринують обережними помішуваннями цією скляною паличкою 10 - 15 хвилин. Дефібриновану кров у стерильних умовах розливають по 2 мл у три малі пробірки із притертими пробками. У першу пробірку додають 0,1 мл фізіологічного розчину, у другу - 0,1 мл розчину глюкози на фізіологічному розчині, у третю пробірку - 0,1 мл 0,02 М розчину АТФ на фізіологічному розчині.

Із крові, яка залишилася, 0,1 мл розбавляють 20 мл 0,04 % розчину аміака. Фотометрія проти 541 мкм на спектрофотометрі проти 0,04 % розчину аміаку. Залишок крові, який не ввійшов у пробірку для інкубації, центрифугують, відділяють сироватку; 0,4 мл сироватки додають до 3,6 мл 0,04 % розчину аміаку. Через добу пробірки струшують.

Після закінчення інкубації із пробірок відсмоктують після центрифугування сироватку і до 0,4 мл її добавляють 3,6 мл 0,04 % розчину аміаку. Обчислюють відсоток гемолізу у кожній пробі за формулою:

 

(Е 541 СП – Е 541 СД)х10

% гемолізу = Е 541 К

 

де Е 541 СД – оптична щільність суміші аміаку і сироватки крові до інкубації; Е 541 СП – оптична щільність суміші аміаку і сироватки крові після інкубації; Е 541 К – оптична щільність суміші крові з аміаком.

У здорової людини через 48 годин гемолізується 0,05 - 2,5 % еритроцитів. У флаконах, в які додається глюкоза і АТФ, відсоток гемолізу ще нижче (1,5 %).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 522 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)