АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Визначення діаметру і сферичності еритроцитів

Прочитайте:
  1. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  2. Будова і функції еритроцитів
  3. Визначення
  4. Визначення D-димера
  5. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  6. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  7. Визначення витрат виробництва
  8. Визначення вільного гемоглобіну плазми (метод Бінга в модифікації Дервіза і Бялко)
  9. Визначення гепарин-кофакторної активності антитромбіну ІІІ (ПАТ) (за Р. Л. Бік та співавт.)
  10. Визначення готовності дітей до навчання

Прямий мікроскопічний метод.

Вимірювання проводять у мазку крові, фіксованому і зафарбованому будь-яким методом, з викорис­танням окуляр-мікрометра і об’єктива-мікрометра.

Окуляр-мікрометр - кругла скляна пластинка з нанесеною на неї по її діаметру шкалою, розділеною на 50 поділок, ціна яких залежить від властивостей мікроскопу. Об’єктив-мікрометр являє собою предметне скло з нанесеною на ньому шкалою довжиною 2 мм, розділеною на 200 частин (одне поділка дорівнює 10 мкм). Спочатку визначають ціну однієї поділки окуляр-мікрометра, для чого окуляр-мікрометр і об’єктив - мікрометр встановлюють так, щоб їх шкали співпадали. Потім відраховують число поділок окуляр-мікрометра, які співпадають з тією чи іншою кількістю поділок об’єктив-мікрометра. Наприклад, 20 поділок окуляр-мікрометра співпадають із трьома поділками об'єктив-мікрометра, отже, звідси випливає, що ціна однієї поділки окуляр-мікрометра становить 1,5 мкм (20 поділок відповідає 30 мкм, а одне поділка становить 1,5 мкм).

Потім на столик мікроскопа кладуть зафарбований мазок крові і, знаючи ціну однієї поділки окуляр-мікрометра, вимірюють діаметр 200 - 500 різноманітних еритроцитів. Результати розміщують групами в залежності від величини діаметру і встановлюють у відсотках відносну чисельність кожної групи. Прямий мікроскопічний метод вимірювання діаметру еритроцитів занадто трудомісткий, потребує багато часу, а тому він поступається місцем електронно-автоматичному.

У нормі еритроцитометрична крива (Прайс-Джонса) має пік на 7,2 мкм з вузькою основою на 6 - 9. У здорових людей еритроцити залежно від діаметру розподіляються таким чином: нормоцити (діаметр 7,0 - 8,0 мкм) – 68%, мікроцити (діаметр 6,9 мкм та менше) – 15,2%, макроцити (діаметр 8,0 та понад мкм) – 16,8%.

Результати еритроцитометрії є важливим показником для уточнення характеру анемії. Так, для залізодефіцитної анемії властивим є зміщення еритроцитометричної кривої вліво, має місце макроцитоз. Збільшення відсотку мікроцитів є характерним для спадкового мікросфероцитозу, отруєння свинцем, таласемії. Збільшення відсотку макроцитів може бути ознакою макроцитарної анемії, що обумовлена дефіцитом В12- та фолієво-дефіцитної анемій. Кількість макроцитів при даній патології сягає до 50% і понад, можуть виявитися і мегалоцити діаметром понад 12 мкм. Макроцитоз спостерігають при алкоголізмі, дифузних ураженнях печінки.

Слід зауважити, що в період активації компенсаторно-пристосовних механізмів адаптації організму до гіпоксії у хворих на анемії зростає кількість макроцитів, як наслідок механізмів, спрямованих на збільшення кількості переносників кисню - еритроцитів та вмісту в них білка-гемоглобіну. Виснаження ж цих механізмів призводить до появи макроцитозу.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 461 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)