АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порушення гемостазу при лікуванні фібрінолітиками та декстранами

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  4. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  6. Аритмії зумовлені порушенням автоматизму.
  7. Аритмії зумовлені порушенням провідності міокарда.
  8. Водно-сольовий обмін, значення для організму, що росте та розвивається, можливі порушення та їх наслідки
  9. Глава 12. Типові порушення обміну речовин
  10. Глава 15. ПОРУШЕННЯ ОБМІНУ ВІТАМІНІВ

При лікуванні хворих фібринолітиками (стрептокіназа, урокіназа, плазмін, фібринолізин) є загроза як тяжких ускладнень, так і "рикошетних" тромбозів. Сумісне застосування стрептокінази або урокінази з плазміногеном та (або) гепарином істотно зменшує загрозу останніх.

Важливі як вірна тактика застосування препаратів цього ряду (дрібне введення, відмова від непомірно великих доз), так і адекватний лабораторний контроль за системою гемостазу. Орієнтирами служать показники тромбінового часу, вмісту в плазмі фібриногену, розчинних фібринмономірних комплексів (ПДФ) та плазміногену.

Кровоточивість виникає на висоті дії препаратів, а тромбози - пізніше. В процесі лікування не рекомендується знижувати рівень фібриногену в плазмі нижче 0,5 - 0,8 г/л і подовжувати тромбіновий час більше ніж у 3 - 5 разів. Мале зниження рівня фібриногену та менш ніж у 3 рази збільшення тромбінового часу, як і підвищення ПДФ менше ніж у 10 разів, говорять про недостатність фібринолітичного ефекту. При збільшенні тромбінового часу більше ніж у 5 разів загроза геморагічних ускладнень дуже зростає. Після припинення інфузії препаратів вміст у плазмі фібриногену швидко збільшується. При досягненні рівня його вище 1,5 г/л можлива вже поява тромбозів. У цей період необхідно додаткове введення гепарину з трансфузіями плазми для заміщення плазміногену, рівень якого у процесі лікування знижується до 10 - 15 % та нижче (при середній нормі 100 %). При розвитку геморагічних ускладнень відміна препаратів звичайно швидко призводить до припинення кровоточивості. Однак, прогноз істотно ускладнюють наслідки масивної внутрішньої крововтрати, вже сформованих гематом і особливо церебральних інсультів.

Внутрішньовенне введення великих кількостей (більше 20% загального обсягу крові) реополіглюкіну, поліглюкіну та інших декстранів порушує адгезивно-аґрегаційну функцію тромбоцитів, а також викликає помірну гіпокоагуляцію, поліпшують периферичну мікроциркуляцію. При тривалій інфузії дуже великих доз препаратів (2 л і більше) спостерігаються геморагічні ускладнення. Кровотечі, які посилюються після введення надмірної кількості декстрану, уриваються одноразовою процедурою плазмаферезу (до 1 л і більше), в наслідок якої зменшується вміст у крові цього кровозамінника.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 433 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)