АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Геморагічний синдром при передозуванні антикоагулянтів

Прочитайте:
  1. HELLP – синдром
  2. HELLP-синдром
  3. I-VII ПАРЫ ЧМН: СТРОЕНИЕ, ИССЛЕДОВАНИЕ, СИМПТОМЫ И СИНДРОМЫ ПОРАЖЕНИЯ.
  4. I. Мочевой синдром
  5. IV Отечный синдром
  6. IX-XII ПАРЫ ЧМН: СТРОЕНИЕ, ИССЛЕДОВАНИЕ, СИМПТОМЫ И СИНДРОМЫ ПОРАЖЕНИЯ
  7. S:Фермент, разрушающий легочной каркас при синдроме «шоковое легкое»
  8. АГ при гиперсекреции глюкокортикоидов (синдром и болезнь Иценко-Кушинга)
  9. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  10. Адреногенитальный синдром

Геморагічний синдром при передозуванні чи отруєнні антикоагулянтами непрямої дії починається з мікро-макрогематуріі, носових кровотеч. Спостерігаються синці і гематоми різної локалізації. Можуть бути крововиливи в стінку кишки, в очеревину і за очеревинний простір. Підрахунок протромбінового індексу, який багато років використовувався не відповідає світовим стандартам. При контролі за прийомом антикоагулянтів непрямої дії необхідним є визначення протромбінового (тромбопластинового) часу за Квіком у відповідності з рекомендаціями ВООЗ. Основним реагентом використовують тромбопластин, який повинен бути стандартизованим за міжнародним індексом чутливості – МНО або ІSІ. Визначається значне порушення протромбінового тесту (МНО 5,0 і більше), збільшення показників АПТЧ, тесту з отрутою гюрзи (лебетоксовий). Відсутність значного зниження вмісту в плазмі крові альбуміну і ф. У при нормальних чи незначно змінених параметрів АЛТ і АСТ, а також значних змін печінки при ультразвуковому дослідженні дозволяють виключити провідну роль патології печінки в ґенезі виявлених порушень в системі зсідання крові.

При передозуванні антикоагулянтів непрямої дії їх негайно відміняють і призначають внутрішньовенно великі дози вітаміну К (по 1 – 5 мг на добу) або вікасолу (по 20 - 30 мг/добу), у тяжких випадках - до 60 мг/на добу. Необхідно враховувати, що при такому лікуванні коагуляційні показники покращуються не раніше ніж через 2 дні. При важких і небезпечних для життя геморагіях необхідно зразу почати замінну терапію трансфузіями великих доз плазми (краще свіжозамороженої). Трансфузії проводять струменем у дозі не менше 20 мл (кг/добу). Трансфузійну терапію треба розпочинати негайно і при клінічній картині "гострого живота", обумовленій субсерозними крововиливами у стінку кишок, геморагіями в очеревину і за очеревинну клітковину. Надмірна хірургічна активність до переливання хворому струминно 600 - 800 мл плазми і внутришньовенного введення великої дози вікасолу є тактичною помилкою, яка часто закінчується трагічно. У більшості хворих уже в перші кілька годин після масивної трансфузіі спостерігається виражене зменшення больового синдрому і перітонеальних явищ, що дозволяє продовжити спостереження і консервативне лікування. Дія вікасолу потенцюється середніми дозами преднізолону - до 40 мг на добу (він противопоказаний лише при виразковій хворобі) і соматотропіном.

При значних геморагіях призначають також концентрати факторів протромбінового комплексу (PPSB та інші).

Профілактика геморагічного синдрому, обумовленого антикоагулянтами непрямої дії, зводиться до урахування протипоказань до їх призначення, вірного добору дози препаратів та адекватного контролювання стану хворого (поява невеликих геморагій, еритроцитів у сечі і т.п.). Використання для контролю 2 тестів (протромбінового з аутокоагуляційним або з активованим парціальним тромбопластиновим часом), щоденне повторення аналізів або через день, урахування різної кумуляції препаратів дозволяє запобігти передозування антикоагулянтів. З сучасних методів доцільніше підраховувати МНО в протромбіновому тесті. При лікуванні антикоагулянтами непрямої дії він не повинен перевищувати 3,0 – 3,5, а у людей похилого віку 2,0.

При лікуванні гепарином можуть розвиватися локальні геморагіі в місцях внутришньом'язового чи підшкірного введення. Генералізована геморагічна дія гепарина зв'язана або з його передозуванням, або нерозпізнаними порушеннями гемостазу, при яких призначення гепарина протипоказане.

Геморагічний синдром при гепаринотерапіі виникає набагато рідше та буває, як правило, значно легшим, ніж при лікуванні антикоагулянтами непрямої дії. Це пояснюється тим, що гепарин не порушує синтезу факторів зсідання, а лише блокує їх активовані форми, діє короткочасно і протягом 3-4 годин виводиться із організму. Серйозну небезпеку цей препарат складає лише для хворих, у яких є, хоч може бути і не виявлена, кровотеча, або при інших процесах (судинних, деструктивних та ін.), які легко ускладнюються геморагіями. Наприклад, він може спровокувати рясну кровотечу при виразковій хворобі, ерозивному гастриті, гострих ерозіях та виразках шоково - гіпоксичного генеза або лікарського походження (ацетілсаліцилова кислота, бутадіон та ін.). Він легко провокує легеневі кровотечі у хворих із бронхоектазами та кавернами, при застої у малому колі кровообігу, кровотечі із вен стравоходу при цирозі печінки, крововиливи у мозок у хворих гіпертонічною хворобою та ін. Небезпечні ретроперитоніальні геморагії, які можуть призвести до смерті. У деяких хворих розвивається так звана гепаринова тромбоцитопенія, яка ускладнює геморагічний синдром.

Вирішальне значення у профілактиці передозування гепарину має контроль за його дією глобальними (час зсідання цільної крові, активований парціальний тромбопластиновий час, аутокоагуляційний тест) та парціальними методами (тромбіновий час плазми). При лікуванні гепарином коагуляційну активність крові можна знизити у 1,5 - 2 рази та довго підтримувати на цьому рівні без небезпе­ки геморагічних ускладнень.

Зниження дози гепарину або його відміна швидко нормалізують гемостаз, додатково можна ввести невелику дозу протамінсульфату - препарату, що інгібірує гепарин. На кожні 100 ОД введеного за останні 4 години гепарину вводять внутрішньовенно 0,5 - 1 мг протамінсульфату в 1% розчині. Якщо ефект виявився недостатнім, то додатково вводять ще 0,25 мг препарату. Слід уникати передозування протамінсульфату, тому що при надмірному введенні він сам викликає гіпокоагуляцію, яку лікарі нерідко помилково трактують як гепаринову.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 638 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)