АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про соціальну та біологічну смерть

Прочитайте:
  1. Биологической смерти предшествует клиническая смерть.
  2. Біологічна смерть
  3. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  4. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  5. Глава 2. Между смертью, властью и сексом.
  6. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  7. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  8. Завдання 3. У словнику анатомічної термінології дати визначення поняттям.
  9. Загальна характеристика будови організму. Поняття «тканина», «органи», «системи».
  10. Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Поняття про гормони. Поняття про гіпо- та гіперфункції ендокринних залоз.

У випадку прижиттєвої загибелі мозку стан хворого визначається поняттям “соціальна(мозкова, громадянська) смерть.” Соціальна смерть-це проміжок часу, який починається з моменту загибелі клітин кори головного мозку і триває до тих пір, поки зберігається можливість відновлення дихання та кровообігу.

Причинами розвитку даного стану можуть бути запізнілі, хоча й кваліфіковані реанімаційні заходи (так, діяльність серця здатна до відновлення через десятки хвилин, а інших органів- навіть через годину і більше), чи, навпаки, своєчасна, однак, некваліфікована реанімація (не забезпечення якісної ШВЛ, класичні помилки під час компресії грудної клітки, неналежна або відсутня електро та медикаментозна підтримка тощо). Ознаки прижиттєвої смерті мозку: відсутність притомності, спонтанного дихання, арефлексія, нестабільна гемодинаміка (артеріальний тиск підтримується лише стимулюючою терапією), прогресивне пониження температури тіла, негативна холодова проба (відсутність ністагму при введенні в зовнішній слуховий прохід. Діагностичним інструментальним підтвердженням даного стану в стаціонарних умовах є відсутність електричної активності на електроенцефалограмі (пряма лінія, зареєстрована протягом 30 хвилин, двічі на добу), відсутність змін на ЕЕГ після внутрішньовенного введення р-ну бемегріду, відсутність різниці за вмістом кисню у притікаючій (артеріальній) та відтікаючій від мозку (венозній) крові.

Біологічна (справжня, кінцева, танатогенна) смерть виникає тоді, коли внаслідок незворотніх змін в організмі, насамперед в ЦНС, повернення до життя неможливе. Основними причинами біологічної смерті є неадекватні: легенева вентиляція, транспорт кисню, робота серця, а також пошкодження центральної нервової системи (ЦНС).

До ранніх ознак біологічної смерті відносяться: помутніння та висихання рогівки, симптом «котячого ока» (при надавлюванні на очне яблуко зіниця деформується і витягується поздовж). Пізні ознаки біологічної смерті: трупні плями та трупне задубіння.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 837 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)