АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Регуляція кровообігу. Судиноруховий центр.

Прочитайте:
  1. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ.
  2. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  3. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  4. Гемодинамічний центр. Рефлекторна регуляція тонусу судин. Пресорні і депресорні рефлекси.
  5. Гуморальна регуляція дихання
  6. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  7. ГУМОРАЛЬНА РЕГУЛЯЦІЯ РОБОТИ СЕРЦЯ.
  8. Гуморальна регуляція та роль ендокринних залоз у регуляції вісцеральних функцій
  9. Гуморальна регуляція, її відмінності від нервової. Характеристика факторів гуморальної регуляції.
  10. Електроліти плазми крові. Осмотичний тиск крові і його регуляція.

Нервова регуляція. Нервові імпульси до кровоносних судин, які підтримують їхній тонус, виникають у судиноруховому центрі, що міститься в довгастому мозку.

Судиноруховий центр виконує дві основні функції: тонічну — забезпечує судинний тонус і рефлекторну — за допомогою низки рефлексів підтримує артеріальний тиск на сталому оптимальному рівні.

Гуморальна регуляція судинного тонусу. Кровоносні судини виявляють високу чутливість до різних гуморальних чинників.

Судинозвужувальну дію мають,наприклад, гормони мозкового шару надниркових залоз адреналін і норадреналін. Вони виділяються у кров під час підвищення тонусу симпатичної нервової системи, спричинюючи звуження кровоносних судин і підвищення артеріального тиску.Але адреналін, на відміну від норадреналіну,може не тільки звужувати, а й розширювати судини, оскільки він активує як α-, так і β-адренорецептори. Активація перших зумовлює звуження судин, а других — розширення їх. Адреналін звужує ті судини, в яких переважають α-адренорецептори (судини шкіри, органів черевної порожнини) і розширює судини скелетних м'язів та серця, де переважають β-адренорецептори.

Судинорозширювальні речовини — це велика кількість речовин різної хімічної природи, багато яких виробляються в тканинах, регулюючи тканинний кровообіг. Наприклад, ацетилхолін— медіатор парасимпатичних нервів, виділяється нервовими закінченнями і має виразну судинорозширювальну дію.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)