АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні функції крові.

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. V. Основні етапи заняття
  4. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  5. Білковий склад плазми крові.
  6. Будова і життєві функції клітини
  7. Будова і життєві функції клітини
  8. Будова і основні функції спинного мозку.
  9. Будова і функції Варолієвого моста
  10. Будова і функції довгастого мозку

Кров виконує цілу низку життєво важливих функцій, найбільш загальною є її транспортна функція.

Кожну із власних функцій кров виконує разом з іншими органами як складова частина відповідних функціональних систем організму.

 

Функції крові:

1. Дихальна функція полягає у зв'язуванні і переносі О2 від легень до
тканин і СО2 - із тканин до легень. Обмін газів між альвеолярним
повітрям і кров'ю у легенях, а також між тканинами і кров'ю здійснюється
за допомогою дифузії на основі різниці парціальних тисків газів. Ефек-
тивність і достатність дихальної функції відображають вміст у крові гемоглобіну, кількість еритроцитів, крива дисоціацій оксигемоглобіну
(характеризує ступінь насичення гемоглобіну киснем в залежності від його
парціального тиску, рН, температури, кількості в крові оксиду карбонат-
ної кислоти ), а також киснева ємність крові (кількість кисню в одиниці
об'єму крові становить приблизно 20 мл О2 на 100 мл крові).

2. Трофічна функція крові пов'язана із забезпеченням усіх клітин ор-
ганізму поживними речовинами. Перенесення амінокислот, нуклеозидів, вітамінів, мінеральних речовин, глюкози, жирних кислот, тригліцеридів здійснюється кров'ю від органів травного тракту та з депо до тканин, де вони піддаються подальшому перетворенню: глюкоза, фруктоза, галактоза, низькомолекулярні пептиди, амінокислоти, електроліти й вітаміни всмоктуються безпосередньо в кров через ворсинки ки­шок; нейтральний жир та продукти його розпаду (гліцерин і жирні кисло­ти) всмоктуються у кров і лімфу.

 

Екскреторна функція - полягає у пе­ренесеній від тканин тіла до органів виді­лення — нирок, легень, печінки, шкіри — непотрібних і шкідливих речовин, надлишку води, мінеральних солей тощо. Ці речови­ни утворюються в клітинах тіла як кінцевий продукт обміну речовин чи результат їх діяльності або потрапляють до організму разом з їжею і питною водою.

 

3. Захисна функція полягає у захисті організму від різних бактерій, вірусів і генетично чужорідних клітин та речовин шляхом формування клітинного (за допомогою фагоцитозу ) й гуморального імунітету (пропер-динова система, система комплементу, лейкіни, плакіни, р-лізини, лізо­цим, інтерферон лейкоцитів - так звані неспецифічні механізми захисту і специфічні антитіла - так звані специфічні механізми захисту, основа імунітету) та в захисті від крововтрати.

 

4. Участь у гемостазі. Здатність забезпечити рідкий стан крові у судин­ному руслі, а в разі ушкодження судинної стінки - зупинку кровотечі шля­хом взаємодії систем згортання та протизгортання крові.

 

6. Терморегуляторна функція реалізується завдяки високій тепло-
провідності і теплоємності крові шляхом переносу тепла з енергоємних
органів до органів, що лежать більш поверхнево.

 

7. Забезпечення водно-сольового обміну реалізується шляхом підтриман­ня сталості загального об'єму рідини в організмі (осмотичний та онкотич­ний тиск рідин різних водних просторів, гідростатичний і гідроди­намічний тиск крові, проникність гідростатичних бар'єрів та біологічних мембран, етап активного транспорту електролітів і неелектролітів) й опти­мального розподілу води в ньому (динамічна постійність)

8.Гомеостатична функція. Кров забезпе­чує сталість внутрішнього середовища орга­нізму (гомеостаз), необхідну для нормаль­ного функціонування його клітин і тканин, шляхом вмикання певних стабілізувальийх систем. Гомеостатичні системи підтримують сталість таких показників внутрішнього се­редовища, як рН, осмотичний тиск, співвідно­шення йонів, концентрація глюкози тощо, причому йдеться не про абсолютну сталість кожного з показників, а про відносну, ди­намічну сталість. У процесі життєдіяльності організму кров зазнає певних змін, і гомеостатична фун­кція полягає в тому, щоб коригувати ці зміни, не допускати небезпечних для жит­тя відхилень показників внутрішнього се­редовища.

 

9. Забезпечення креаторних зв'язків полягає у міжклітинному транспор­туванні інформації за допомогою макромолекул, що переносяться плазмою та форменими елементами крові, для забезпечення регуляцій внутрішньо­клітинних процесів синтезу білків і підтримання морфогенезу тканин.

 

 

10. Регуляторна функція. Кров переносить гормони, біологічно активні сполуки від клітин, де вони утворюються, до інших клітин організму, чим забезпечується хімічна взаємодія між усіма його частинами і здійснюєть­ся регуляція функцій.

 

Практично усі функції крові спрямовані на забезпечення та підтриман­ня гомеостазу організму.

У зв'язку з такою різноманітністю функцій крові, а також із впливом багатьох органів та систем на формування складу самої крові, аналізуючи їх, лікар може оцінити фактичний стан та наявність тих чи інших змін у більшості органів і систем організму.

 

4. Основні фізіологічні константи крові, механізм регуляції.

Біологічні константи – це чітко визначенні показники, які забезпечують гомеостаз і в нормі можуть змінюватися тільки в межах вузького коридору.

До фізіологічних констант крові відносять такі як:

Загальна кількість крові(6,5 – 7 % маси тіла,

Об`єм плазми крові – 55 – 60%,

Гематокрит – 40 – 45%,

Вміст білків плазми – 7,2%:

Альбумінів – 4%,

Глобулінів – 2%,

Фібриногену – 0,4%,

Вміст глюкози – 3,33 – 6,66 ммоль/л

 

(Інші показники ми розглянемо на послідуючих лекціях по крові. Серед них такі як осмотичний і онкотичний тиск, кількість еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, лейкоцитарна формула тощо). Зведена табличка цих показників є в підручнику по фізіології В. І. Філімонова на стор.485.

 

Отже, ми розглянули всі питання лекції і спробуємо підвести підсумки і зробити висновки.

 

ЗАКЛЮЧЕННЯ.

 

Підводячи підсумки лекції, можна зробити такі висновки:

 

1 – для гарного розуміння роботи організму в нормі треба знати фізіологію системи крові,

2 – робота системи крові забезпечує підтримку гомеостазу,

3 – знання особливостей фізіології крові в нормі дозволить більш глибоко зрозуміти ті зміни, які відбуваються в організмі при хворобах, що для медичного працівника має велике значення.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2500 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)