АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Комплекс вправ ЛФК при бронхіальній астмі на першому етапі реабілітації.

Прочитайте:
  1. I. Комплекс требований к выпускнику по направлению 030900.62 «Юриспруденция» квалификация «бакалавр»
  2. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  3. Алгоритм дій на догоспітальному етапі.
  4. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  5. Аллергические реакции III типа (иммунокомплексные).
  6. Анальная эротика и кастрационный комплекс
  7. В основе этой реакции лежит взаимодействие IgG, IgM или IgА с циркулирующими или тканевыми Аг с формированием иммунных комплексов, которые индуцируют воспаление.
  8. Виберіть із перерахованого, як називається комплекс органів, розміщений між правою та лівою середостінною плеврою?
  9. Визначення фібрин-мономерних комплексів етаноловим тестом (за X. Годал і співавт.)
  10. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.

САМОСТІЙНА РОБОТА

НА ТЕМУ:

 

 

Виконала: студентка 32 групи

Спеціальність «Сестринська справа»

Фищук Д.

Перевірив: викладач з «Медичної та

Соціальної реабілітації»

Светлинський Д.А.

 

 

 

 

м. Мелітополь,2014

ЗМІСТ

1. ЛІКУВАЛЬНА ФІЗКУЛЬТУРА ЯК ЕЛЕМЕНТ ТЕРАПІЇ НАПАДІВ АСТМИ

2. ПРИБЛИЗНИЙ КОМПЛЕКС ВПРАВ

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

 

Астма - це хронічне запальне захворювання дихальних шляхів. При наявності схильності це запалення викликає повторювані напади кашлю, хрипів, виникає почуття здавлення в грудях, дихання утруднене. Запалення робить респіраторний тракт чутливим до алергенів, хімічних подразників, тютюнового диму, холодного повітря або фізичному навантаженні. При їх впливі виникають набряк і спазм дихальних шляхів, у них виробляється, в підвищеній кількості слиз і вони стають гіперчутливості до зовнішнього впливу. Виникаюча при цьому бронхіальна обструкція оборотна (проте у деяких хворих не повністю) як спонтанно, так і під впливом лікування. Якщо проводиться адекватне лікування бронхіальної астми, запалення може зменшитися на тривалий час, а частота виникнення симптомів хвороби стати мінімальною: зникають також супутні проблеми, пов'язані з бронхіальною астмою.
Бронхіальна астма характеризується підвищеною чутливістю бронхів до різних алергенів, а також неспецифічним подразників. За сучасною класифікацією виділяють 3 основні форми хвороби: неінфекційно-алергічну (атопічний), інфекційно-алергічну і змішану. По тяжкості перебігу розрізняють легку, среднетяжелую і важку бронхіальну астму.
Захворювання частіше протікає в класичній формі: у вигляді нападів задухи, що чергуються з періодами ремісії. При цьому зазвичай можна виділити 4 періоди: предпріступний, постпріступний і межпріступний. При важкому перебігу бронхіальної астми виникають не тільки окремі напади, а й астматичні стани. У ряді випадків бронхіальна астма протікає у вигляді астматичного бронхіту.

1. Лікувальна фізкультура як елемент терапії нападів астми


Ендогенне дихання - це дихання за допомогою нижньої діафрагми. Завдяки такому диханню поліпшується кисневе насичення крові, підвищується імунітет організму, знижується руйнування тканин, збільшується загальна енергетика, нормалізуються стан нервової системи та психоемоційний стан. Звичайне дихання при астмі супроводжується альвеолярної гіпоксією і енергетичним дефіцитом клітин, що формують легеневі капіляри. Всі ці фактори діють як судинозвужувальні. Дихання ж на тренажері усуває всі ці фактори. Більше того, у міру нарощування енергетики клітин капілярів альвеол відбувається релаксація судинної стінки та максимальне розкриття капілярів. При цьому кількість енергетичних ресурсів прогресивно наростає, і в організмі відбуваються сприятливі зміни. Повне лікування від астми настає після 6-12 місяців лікування, навіть при стажі протікання хвороби більше 20-ти років і за найважчих її формах. Покращення настають у всіх без винятку. Можна навести багато прикладів, коли вже через 1-1,5 місяців хворий повністю припиняє користуватися бронхорасширяющим засобами, без яких останні 10-20 років він не міг жити.

2. Приблизний комплекс вправ

  Розділ та зміст процедури Тривалість в хвилинах Методичні вказівки Мета процедури
  ІП- Стоячи, ноги на ширині плечей.     3-4 Підняти руки, потягнутися - вдих, повернутися в і.п. - Видих. Дихальні вправи потрібно робити з акцентом на видиху (подовжений видих),
  ІП- Стоячи, ноги на ширині плечей   3-4 Руки на поясі. Відвести пряму руку убік, вгору - вдих, поставити на пояс - видих.  
  ІП- Стоячи, ноги на ширині плечей     3-4 Присісти, руки витягнути вперед до рівня плечей - видих, повернутися в і.п. - Вдих.  
  ІП- Стоячи, ноги на ширині плечей   2-3 Руки витягнуті вперед, розведені трохи ширше плечей. Махом прямій правої ноги дістати пальці лівої руки, потім лівою ногою дістати пальці правої руки. Дихання довільне.  
  ІП- Стоячи, ноги на ширині плечей   Руки на поясі. Нахилити тулуб вліво, підняти праву руку - видих, повернутися в і.п. - Вдих. Повторити в кожен бік по 2-3 рази.  

 

Сарвангасана (гімнастика йогів) - для хворих на бронхіальну астму.
У перекладі з санскриту «Сарвангасана» означає «поза для всіх частин тіла». Ця оздоровча гімнастика доступна і молодим, і людям середнього віку. Літнім ж, особливо тим, у кого є хронічні захворювання, перед заняттями Сарвангасаной необхідна консультація з лікарем і фахівцем з лікувальної фізкультури.
Не можна включати у свої заняття цю позу страждають на гіпертонічну хворобу, вираженим атеросклерозом, під час гострих і хронічних інфекційних захворювань (особливо в період загострення останніх).
Сарвангасана, як вважають йоги, покращує кровообіг мозку, допомагає в лікуванні варикозного розширення вен, геморою, опущення внутрішніх органів. Вона дуже корисна при бронхіальній астмі.
Вправа виконується наступним чином.
Ляжте на спину, руки витягніть уздовж тулуба долонями до підлоги. Повільно піднімайте ноги, не згинаючи їх у колінах. Потім упріться долонями в поперек (великі пальці назовні) і піднімайте з їх допомогою таз до тих пір, поки тулуб не розташується вертикально. Ноги повинні бути на одній лінії з тулубом. Піднімаючи ноги, робіть видих.
У цьому положенні ви упираєтеся в підлогу плечима, шиєю і потилицею. Підборіддя при цьому м'яко стосується яремної ямки.
Постарайтеся максимально розслабитися.
Дихання повне, без напруги.
Для повернення в початкове положення злегка зігніть ноги і наблизьте їх до грудей, м'яко опускаючи на підлогу таз, а потім і ноги. Ваше тіло ні в якому разі не повинно падати на підлогу!
Після повернення у вихідне положення спокійно полежте 15-20 секунд.

Використана література
1. Л. В. Борисенко, Т. Г. Смирнова, В. І. Амосов, Г. С. Амоашій Клініко-функціональна ефективність резистивної тренування дихальної мускулатури в реабілітації хворих передастмою і бронхіальну астму. - В: Пульмонологія, № 1, 1994.
2. М. М. Брімкулов Високогірна кліматотерапія хворих на бронхіальну астму. - В: Терапевтичний архів, т. 63, № 8, 1991.
3. І. І. Васильєва, А. Г. Чучалін Нові аспекти лікування атопічної бронхіальної астми із застосуванням повітроочисних апаратів "Аер-О-Мед 150" - в: Пульмонологія, № 1, 1994.
4. В. А. Єпіфанов Лікувальна фізична культура. М., Геотар-Мед, 2002.
5. Я. М. Зоніс Курортне лікування в комплексі реабілітаційних заходів хворих бронхіальною астмою. - В: Пульмонологія, № 1, 1994.
6. С. М. Іванов Лікувальна гімнастика для дітей, хворих на бронхіальну астму. М., Медицина, 1974.
7. Н. А. Мокіна Немедикаментозна терапія бронхіальної астми у дітей. Сучасний стан проблеми. - В: Питання курортології, фізіотерапії та лікувальної фізичної культури, № 3, 2003.
8. Т. Н. Суровенков, А. В. Ящук, Т. Я. Янсонс, С. М. Єжов Ефективність кинезии-і гідрокінезитерапії в лікуванні дітей, хворих на бронхіальну астму. - В: Питання курортології, фізіотерапії та лікувальної фізичної культури, № 3, 2003.
9. Л. М. Труфанова, С. С. Белоносов, І. І. Рубцова, В. В. Чельцов, В. К. Лепахин, В. С. Моісеєв Астма фізичного зусилля і ефект ніфедипіну і дилтіазему. - В: Терапевтичний архів, т. 63, № 8, 1991.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1500 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)