АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Типи безстатевого розмноження.

Прочитайте:
  1. Нестатеве розмноження. Клітинний цикл.
  2. Статеве розмноження.

Брунькування та схизогонія. Безсатево шляхом мітозу розмножуються переважно рослини та нижчі тварини. Клітина ділиться навпіл і приблизно порівну розподіляються органоїди. Структури, яких не вистачає, добудовуються. Деякі тварини з підцарства Найпростіших розмножуються брунькуванням. На материнському організмі утворюється брунька – ядро з ділянкою цитоплазми. Ця брунька росте і згодом відокремлюється, даючи початок новому організму.

Різновидом брунькування є множинний поділ – схизогонія, коли ядро ділиться багатократно і навколо кожного новоутвореного ядра, а їх 16-32, відокремлюється цитоплазма. Такий тип розмноження притаманий паразитичним тваринам, наприклад, малярійному плазмодію. Використовуючи поживні речовини хазяїна, паразит таким чином швидко нарощує чисельність.

Вегетативне розмноження - виключно важливий тип безстатевого розмноження. До нього вдаються всі рослини, утворюючи надзвичайну велику вегетативну масу. Це зрозуміло, тому що майже всі рослини є джерелом їжі в екосистемах. Нарощування біомаси завдяки мітозу відбувається швидко і з точною копією кожного наступного покоління клітин. При вивченні біології рослин ви знайомилися з різними типами вегетативного розмноження рослин: кореневищем, пагоном, листям тощо.

Серед тварин вегетативне розмноження розповсюджене лише серед нижчих - Губок, Кишковопорожнинних, Плоских та Кільчастих червів. Як правило, ці тварини утворюють бруньки (Кишковопорожнинні) або шляхом поділу тіла на дві і більше частин (Черви).

Спороутворення. Ще одним типом безстатевого розмноження є розмноження з утворенням спор. Спори – це одноклітинні утвори, які притаманні переважно бактеріям та рослинам. З тварин спороутворення відбувається лише у представників Найпростіших з типу Споровиків.

Утворення спор відіграє суттєву роль в біології організмів. Спори надзвичайно чисельні, дрібні і легкі, що дозволяє їм розсіюватись на великій площі. Крім того, оболонка спори захищає майбутній зародок від несприятливих умов середовища.

Спори утворюються по-різному. У бактерій захисна оболока утворюється навколо клітини шляхом втрати води та потовщення клітинної стінки. У водоростей, як вам відомо, можуть утворюватися рухливі спори – зооспори, які сприяють їх розмноженню та розселенню. Найбільш типові щільні та міцні спори утворюють гриби, мохи, папороті.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 401 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)