АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Статеве розмноження.

Прочитайте:
  1. Нестатеве розмноження. Клітинний цикл.
  2. Статеві залози. Статеве дозрівання
  3. Типи безстатевого розмноження.

Більшу частину часу еволюції живого на нашій планеті припадає на існування прокаріот. Ці живі організми за рахунок надзвичайної інтенсивності розмноження швидко пристосувалися до існування в будь-якому середовищі. Але необхідно відзначити і значний відсоток загибелі бактерій через низький рівень їх організації. Як один з варіантів вдосконалення одноклітинних організмів виникають еукаріоти. Значне збільшення спадкової інформації, ускладнення організації різко підвищило надійність метаболізму та виживання. Як наслідок, уповільнюється розмноження і, відповідно, знижуються темпи еволюції. Це пояснюється тим, що мінливість, яка є матеріалом для еволюційних змін, залишається на рівні мутацій. Але нам відомо, що мутації досить рідке явище і ефективне їх використання в процесі еволюції можливе лише при високій швидкості розмноження. Таким чином, для забезпечення пристосування до змін умов середовища при ускладненні організації виникає і підхоплюється добором статеве розмноження. Такий варіант розмноження виявився настільки вдалим, що став характерним, практично, для всіх еукаріот.

При появі статевого розмноження процеси еволюції значно прискорилися, але, навідміну від безстатевого розмноження, тепер особини втрачають потенційне безсмертя. Атже кожне безстатеве покоління точно копіює попереднє, а зміни можливі лише у окремих організмів завдяки мутаціям. Статеве розмноження зумовило індивідуальність кожної окремої особини, оскільки при кожному заплідненні виникає нова комбінація генів. Кількість таких комбінацій необмежена. Кожний організм, що виник як результат статевого розмноження, індивідуальний і неповторний, тобто він смертний. З цієї точки зору всі розмови з приводу, наприклад, повторного життя людини безглузді. Людина, яка розмножується виключно статевим шляхом, отримує тільки власну комбінацію генів при заплідненні, вона неповторна і індивідуальна. Всі розмови про наше, будцім-то інше життя у вигляді інших людей з минулих часів, або навіть у вигляді тварин, є з біологічної точки зору безпідставними.

Статеве розмноження значно складніше за безстатеве, більш триваліше і потребує більших енергетичних витрат. Воно обов‘язково включає утворення спеціальних статевих клітин, запліднення та ембріональний розвиток. Після появи нового організму він вступає в період постембріонального розвитку, а потім досягає зрілісті, старіє і помирає. В біології розвитку весь період від запліднення до смерті організму називають онтогенезом (від гр. ontos суттєве, індивідуальне + генезісрозвиток). Навідміну від онтогенезу розрізнюють філогенез – історичний розвиток організмів (від гр. phyleплем‘я, рід, вид + генезис).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 408 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)