АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Йонний склад нервової клітини

Прочитайте:
  1. C У ділянці пахвинних складок мокнуча поверхня до виразки
  2. E Аномалії розвитку нервової системи
  3. E. - Так. Хоча в нормі розміри селезінки складають: довжина 12 см, ширина 8 см, товщина 3- 4 см, однак після прийому їжі може збільшуватися в 4- 5 рази.
  4. I. За фiлогенетичним розвитком (чи по складностi)
  5. II. Організація і склад експертних комісій
  6. II. Організація і склад медико-соціальних експертних комісій
  7. А 3.4.3. Диференційований підхід до терапії пацієнтів з ускладненим ГК
  8. Алгоритм действий при измерении температуры тела в паховой складке и в подмышечной области.
  9. Анатомія вегетативної нервової системи
  10. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.

Таблиця 1.

  Йони Концентрація, ммоль/дм
  у клітині у зовнішньому середовищі
К+    
Na+    
Сl-    
Органічні йони   -

 

Мембрани нервових клітин, що перебувають у спокої, приблизно у 100 разів більш проникні для йонів К+, ніж для йонів Na+. Виходячи з даних, наведених у табл. 1, за температури 310 К одержимо величи­ну мембранного потенціалу -75 мВ.

Це означає, що між внутрішньою та зовнішньою сторонами клітин­ної мембрани виникає різниця потенціалів, що дорівнює 75 мВ. Цю вели­чину, виміряну у стані фізіологічного спокою клітини, називають потен­ціалом спокою. Потенціал спокою у різних клітин становить 50-100 мВ. Встановлено, що цитоплазма клітини в стані спокою завжди має від'ємний потенціал відносно потенціалу міжклітинної рідини.

Якщо нервову тканину збуджувати електрично, хімічно чи механічно, то мембрана клітини стає більш проникною для йонів Na+, ніж для йонів К+ .Йони Na+ починають проникати всередину клітини, що при­зводить до зміни мембранного потенціалу, який становитиме 50 мВ.

Таким чином, упродовж короткого проміжку часу (приблизно 10-4с) мембранний потенціал змінюється від -75 до +50 мВ. Таке раптове підви­щення та падіння мембранного потенціалу називають потенціалом дії.

Залежно від довжини аксона та інших чинників швидкість, з якою відбувається передача потенціалу дії. становить 30-150 м/с. Як тільки потенціал дії віддаляється від точки збудження клітини, мембрана знову стає готовою до збудження. Це можливе тому, що за один потенціал дії аксон поглинає 3 ∙10-11- 4 ∙10-11 моль йонів Na+ на 1 см2 поверхні волокна і віддає таку ж саму кількість йонів К+, що не вносить суттєвих змін в йонне середовище аксона. Тому натрій-калієвий механізм здатний гене­рувати кілька сотень тисяч потенціалів дії.

Потенціали дії створюють струм (біопотенціали та біоструми), тому два електроди, прикладені до різних ділянок тіла, реєструють різницю потенціалів. Це покладено в основу електрокардіографічних, електроенцефалографічних, електроміографічних методів діагностики.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 435 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)