АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 2. Загальна гістологія.

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. А2 Загальна частина
  3. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  4. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  5. Для підсумкового модульного контролю
  6. Загальна анатомія нутрощів
  7. ЗАГАЛЬНА АНАТОМІЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  8. Загальна будова кінцевого мозку.
  9. Загальна будова м’язiв
  10. Загальна будова та функції нервової системи

Конкретні цілі:

- Аналізувати вікові особливості загальних та спеціальних тканин.

- Інтерпретувати ембріональний та постембріональний розвиток загальних та спеціальних тканин.

- Оцінювати фізіологічну та репаративну регенерацію загальних та спеціальних тканин.

Тема 14. СПОЛУЧНА ТКАНИНА-1.КЛІТИНИ ПУХКОЇ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.

Система сполучних тканин як внутрішнє середовище організму.Морфофункціональна характеристика. Походження. Мезенхіма. Класифікація власне сполучної тканини. Її різновиди - пухка і щільна.

Характеристика пухкої волокнистої сполучної тканини. Клітинний склад пухкої волокнистої сполучної тканини (фібробласти, макрофагоцити, плазмоцити, тканинні базофіли, ліпоцити, пігментні ти адвентиційні клітини). Макрофагічна система організму. Взаємодія клітин крові та сполучної тканини при запаленні.

 

Тема 15. СПОЛУЧНА ТКАНИНА-2. МІЖКЛІТИННА РЕЧОВИНА. ЩІЛЬНА СПОЛУЧНА ТКАНИНА ТА ЗІ СПЕЦІАЛЬНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ.

Міжклітинна речовина пухкої волокнистої сполучної тканини, волокнисті структури (колагенові, ретикулярні, еластичні волокна) та аморфна речовина.

Щільні волокнисті сполучні тканини, їх різновиди - оформлена та неоформлена, їхня ло-калізація, будова та функції. Будова сухожилку.

Сполучні тканини зі спеціальними властивостями: ретикулярна, жирова (біла та бура), пі-гментна, слизова, їх локалізація, будова та функції.

Тема 16. СКЕЛЕТНІ ТКАНИНИ-1. ХРЯЩОВА ТКАНИНА.

Загальний план будови та функції. Клітинні елементи (хондробласти, хондроцити). Ізогенні групи клітин. Міжклітинна речовина, її гістохімічні особливості. Різновиди хрящових тканинин (гіалінова, еластична, волокниста), локалізація в організмі, особливочті будови, функції. Охрястя, його значення в живленні, рості та регенерації хряща. Гістогенез хрящової тканини.

 

Тема 17. СКЕЛЕТНІ ТКАНИНИ-2. КІСТКОВА ТКАНИНА.

Загальний план будови та функції. Різновиди кісткових тканин Ретикулофіброзна та пластинчаста кісткові тканини. Клітини кісткових тканин: остеоцити, остеобласти, остеокласти. Міжклітинна речовина. Її склад (волокна та аморфний компонент), фізико-хімічні особливості. Кістка як орган. Гаверсова система компактної кісткової тканини. Окістя, його роль у будові, живленні, рості та регенераціі кістки.

З'єднання кісток. Класифікація. Будова суглобів, суглобовий хрящ, суглобова капсула, її структура.

 

Тема 18. СКЕЛЕТНІ ТКАНИНИ-3. ОСТЕОГІСТОГЕНЕЗ.

Прямий та непрямий остеогенез. Джерела розвитку, стадії ріст кістки в довжину та товщину. Перебудова кісток під час росту організму. Ендо- та екзогенні фактори, що впливають на ріст кісток.

Тема 19. М’ЯЗОВА ТКАНИНА.

Загальна морфофункціональна характеристика м'язових тканин, генетична та морфологічна класифікації.

Непосмугована м'язова тканина мезенхімного походження. Гістогенез, будова, морфо-функціональна та гістохімічна характеристика. Міоцит. Організація скорочувального апарату. Регенерація непосмугованої м'язової тканини. Непосмуговані м'язові тканини епідермального та нейрального походження.

Посмугована скелетна м'язова тканина (соматичного типу). Локалізація, гістогенез, функціональні особливості. М'язове волокно як структурно-функціональна одиниця тканини. Будова м'язового волокна. Міосателітоцити. Саркоплазматична сітка. Т-система. Типи м'язових волокон, зв’язок між збудженням та скороченням м’язових волокон. М'яз як орган. Міон. Ендомізій, перимізій, епімізій. Регенерація скелетної м'язової тканини.

Серцева м'язова тканина (целомічного типу).

Тема 20. ДІАГНОСТИКА МІКРОПРЕПАРАТІВ ТА ЕМФ 2-1.

Демонстрація студентом оволодіння практичними навичками. Уміння налаштувати мікроскоп до роботи, користування об’єктивами малого та великого збільшення. Вміння ідентифікувати мікропрепарат за його структурними особливостями та тинкторіальними властивостями. Вміння визначити та вивести на вказівку певну структуру в препараті. Мотивувати свою відповідь. Визначати ультрамікроскопічні структури на ЕМ-мікрофотографії, аналізувати їх функціональний стан за особливостями будови.

 

Тема 21. НЕРВОВА ТКАНИНА-1. НЕЙРОЦИТИ. НЕЙРОГЛІЯ.

Загальна морфофунціональна характеристика. Гістогенез.

Нейроцити (нейрони). Морфологічна та функціональна класифікація. Будова перикаріона, аксона, дентритів. Органели загального та спеціального призначення.. Процеси транспорту речовин в нейроні. Поняття про нейромедіатори. Секреторні нейрони.

Нейроглія.Загальна характеристика, основні різновиди. Центральні гліоцити. Макроглія (епендимоцити, астроцити, олігодендроцити). Мікроглія. Периферичні гліоцити.

 

Тема 22. НЕРВОВА ТКАНИНА-2. НЕРВОВІ ВОЛОКНА ТА ЗАКІНЧЕННЯ.

Нервові волокна. Загальна характеристика, класифікація. Мієлінові та безмієлінові нервові волокна. Де- та регенерація нервових волокон.

Нервові закінчення. Загальна морфофункціональна характеристика. Рецептори та ефекто-ри, їх класифікація та будова. Поняття про синапс. Міжнейронні синапси (класифікація, будова, медіатори). Механізм передачі збудження в синапсах. Морфологічний субстрат рефлекторної діяльності нервової системи (поняття про просту та складну рефлекторні дуги). Нейронна теорія.

 

Тема 23. НЕРВОВА СИСТЕМА-1. СПІНАЛЬНІ ТА ВЕГЕТАТИВНІ ГАНГЛІЇ. СПИННИЙ МОЗОК.

Загальна морфофункціональна характеристика. Ембріогенез. Класифікація (анатомічна та функціональна).

Периферійна нервова система. Чутливі нервові вузли (спинно-мозкові та черепні). Джерела розвитку Тканинний склад. Будова. Положення вузлів у рефлекторній дузі. Будова нервових стовбурів. Особливості їх реакції на пошкодження, процеси відновлення. Нервові закінчення (див. розділ “Нервова тканина”). Соматична та вегетативна (автономна) нервова система. Загальна морфофункціональна характеристика вегетативної нервової системи, розподіл на симпатичну та парасимпатичну системи. Поняття про метасимпатичну нервову систему. Ядра центральних частин вегетативної нервової системи. Будова гангліїв вегетативної нервової системи. Передвузлові та післявузлові нервові волокна.

Центральна нервова система. Сіра та біла речовина. Нервові центри. Оболонки мозку.

Спинний мозок. Загальна морфофункціональна характеристика. Будова сірої речовини. Нейронний склад. Ядра. Власний апарат рефлекторної діяльності. Передні та задні корінці. Біла речовина. Провідні шляхи.

 

Тема 24. НЕРВОВА СИСТЕМА-2. ГОЛОВНИЙ МОЗОК. МОЗОЧОК. КОРА ВЕЛИКИХ ПІВКУЛЬ.

Головний мозок. Загальна характеристика, розвиток. Стовбур мозку. Довгастий мозок. Найважливіші асоціативні ядра. Ретикулярна формація. Проміжний мозок. Ядра таламуса. Гіпоталамус, основні ядра. Функції проміжного мозку.

Мозочок. Будова та функції. Сіра та біла речовина. Шари кори мозочка, їх нейронний склад. Міжнейронні зв'язки. Аферентні та еферентні волокна. Гліоцити мозочка.

Кора великих півкуль головного мозку. Загальна морфофункціональна характеристика. Цитоархітектоніка: нейронний склад, шари кори великих півкуль. Поняття про мозкові модулі (барелі, колонки). Міжнейронні зв'язки. Мієлоархітектоніка. Гліоцити.

Гематоенцефалічний бар'єр, будова, значення.

 

Тема 25. СЕНСОРНА СИСТЕМА-1. ОРГАН ЗОРУ.

Загальна характеристика органів чуттів. Вчення про сенсорні системи. Класифікація органів чуттів за походженням та структурою рецепторних клітин.

Орган зору. Загальна характеристика. Ембріогенез. Загальний план будови очного яблука. Оболонки, їх відділи і похідні. Основні функціональні апарати: діоптричний, акомодаційний, рецепторний. Фоторецепторні клітини. Нейрони та гліоцити сітківки. Будова жовтої та сліпої плям сітківки. Зоровий нерв. Гематоофтальмічний бар'єр. Допоміжний апарат ока. Вікові зміни.

 

Тема 26. СЕНСОРНА СИСТЕМА-2. ОРГАН СЛУХУ ТА РІВНОВАГИ.

Орган слуху та рівноваги. Загальна морфофункціональна характеристика. Зовнішнє, середнє та внутрішнє вухо. Кістковий та перетинчастий лабіринти. Вестибулярна частина перетинчастого лабіринту: маточка, мішечок та півколові протоки, їх рецепторні відділи: плями та ам-пульні гребінці. Волоскові та підтримуючі клітини. Отолітова мембрана та купол. Завиткова (слухова) частина перетинчастого лабіринту. Спіральний орган. Волоскові та підтримуючі клітини. Гістофізіологія вестибулярного та слухового апарату. Ембріогенез органів слуху та рівноваги. Вікові зміни.

Тема 27. ЕМБРІОГЕНЕЗ НЕЙРОСЕНСОРНОЇ СИСТЕМИ.

Джерела розвитку нервової системи. Утворення нервової трубки. Диференціювання нейробластів та спонгіобластів. Виникненя мозкових пухирів та їх подальше перетворення. Формування головного та спиного мозку. Гангліозна пластинка, її роль у утворенні чутливих спінальних гангліїв. Формування периферійних нервів. Розвиток органа зору. Джерела розвитку. Формування очного пухиря, кришталикового пухирця та їх похідні. Роль мезенхіми в утворенні оболонок очного яблука та прозорих середовищ. Розвиток органа слуху та рівноваги. Утворення слухової плакоди, перетинчастого та кісткового лабіринту. Розвиток органів нюху та смаку.

 

Тема 28. ПОКРИВНИЙ АПАРАТ.

Шкіра. Загальна морфофункціональна характеристика. Тканинний склад шкіри. Регенерація.

Епідерміс. Його шари, особливості будови "товстої" та "тонкої" шкіри. Кератиноцити. Процеси зроговілості в епідермісі. Макрофагальний та меланоцитарний диферони епідермісу. Дотикові епітеліоцити.

Дерма. Сосочковий та сітчастий шари. Особливості будови дерми в різних ділянках шкіри.

Залози шкіри: сальні, потові, молочні (будова, гістофізіологія).

Волосся. Розвиток, будова, ріст, зміна волосся

Нігті. Розвиток, будова, ріст

Тема 29. ДІАГНОСТИКА МІКРОПРЕПАРАТІВ ТА ЕМФ 2-2.

Демонстрація студентом оволодіння практичними навичками. Уміння налаштувати мікроскоп до роботи, користування об’єктивами малого та великого збільшення. Вміння ідентифікувати мікропрепарат за його структурними особливостями та тинкторіальними властивостями. Вміння визначити та вивести на вказівку певну структуру в препараті. Мотивувати свою відповідь. Визначати ультрамікроскопічні структури на ЕМ-мікрофотографії, аналізувати їх функціональний стан за особливостями будови.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 955 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)