АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 5. Спеціальна гістологія та ембріологія внутрішніх органів.

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. Гістологія
  3. Гістологія (частина 1)
  4. Гістологія (частина 2)
  5. Для підсумкового модульного контролю
  6. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  7. Ембріологія ока. Вікові особливості зорових рефлекторних реакцій
  8. ЗАГАЛЬНА ГІСТОЛОГІЯ
  9. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТАТЕВИХ ОРГАНІВ.
  10. Змістовий модуль 1. Введення в гістологію, цитологію та ембріологію. Основи цитології, загальної та порівняльної ембріології.

Конкретні цілі:

- Пояснювати поняття про органи, морфологічні та функціональні системи.

- Трактувати особливості мікроскопічної будови порожнистих та паренхіматозних органів.

- Інтерпретувати будову різних органів людини в аспекті взаємовідношень тканин, що входять до їх складу в різні вікові періоди, а також в умовах фізіологічної та репаративної регенерації.

 

Тема 52. ДИХАЛЬНА СИСТЕМА.

Загальна морфофункціональна характеристика. Повітроносні шляхи та респіраторний від-діл. Будова оболонок стінки повітроносних шляхів: слизова оболонка, підслизова основа, фіб-розно-хрящова оболонка, зовнішня (ольфового) оболонка.

Відділи повітроносних шляхів: носова порожнина, гортань, трахея, бронхи (головні, вели-кого, середнього та малого калібру), термінальні бронхіоли, їх будова та функція. Поняття про бронхоасоційовану лімфоїдну тканину, її значення для організму.

Загальний план будови легені. Поняття про часточку легені. Ацинус як структурно-функціональна одиниця респіраторного відділу легені. Будова альвеоли, клітинний склад її ви-стелення. Сурфактантний комплекс. Аерогематичний бар’єр. Плевра.

Регенераторні потенції органів дихання. Вікові зміни.

Орган нюху. Загальна характеристика. Ембріогенез. Локалізація. Нюхові клітини. Підтримуючі та базальні клітини. Гістофізіологія органа нюху. Вомеро-назальний орган.

 

Тема 53. СЕЧОВИДІЛЬНА СИСТЕМА.

Сечові органи. Загальна морфофункціональна характеристика. Ембріогенез. Вікові зміни.

Нирки. Кіркова та мозкова речовина. Нефрон як структурно-функціональна одиниця нир-ки. Типи нефронів. Відділи нефрона та їх гістофізіологія. Будова ниркового тільця, нирковий фільтраційний бар’єр. Особливості кровообігу нирки – кортикальна та югстамедулярна системи кровопостачання. Ендокринний апарат нирки. Юкстагломерулярний комплекс, його будова та функції. Регенераторні потенції нирки.

Сечовивідні шляхи, будова ниркових мисок, чашок, сечоводів сечового міхура, сечівника.

 

Тема 54. ЧОЛОВІЧА СТАТЕВА СИСТЕМА

Загальна характеристика. Ембріогенез. Яєчко, його будова і функції. Звивисті сім’яні каналеці, будова його стінки. ольфовог-генез. Ендокриноцити яєчка, їх функція. Гематотестикулярний бар’єр. Вікові зміни.

Сім’явиносні шляхи. Придаток яєчка. Сім’явиносна протока. Сім’яні міхурці. Сім’явипорс-кувальна протока. Передміхурова залоза. Вікові зміни. Статевий член, його будова, васкуляризація та іннервація.

 

Тема 55. ЖІНОЧА СТАТЕВА СИСТЕМА-1. ЯЄЧНИК. ОВОГЕНЕЗ. МАТКОВІ ТРУБИ.

. Яєчник, розвиток його генеративної та ендокринної функції. Кіркова та мозкова речовина. Овогенез, його відмінності від сперматогенезу. Розвиток і будова фолікулів. Овуляція. Розвиток жовтого тіла, його види. Оваріальний цикл і його регуляція. Атрезія фолікулів. Вікові особливості будови яєчника.

Маткові труби, будова та функції.

 

Тема 56. ЖІНОЧА СТАТЕВА СИСТЕМА-2. МАТКА. ПІХВА. ОВАРІАЛЬНО-МЕНСТРУАЛЬНИЙ ЦИКЛ.

Матка. Будова стінки (ендометрій, ольфовог, периметрій). Менструальний цикл та його фази. Будова ендометрію в різні фази циклу. Зв’язок менструального циклу з оваріальним. Вплив гормонів гіпофіза і дія гіпоталамічних центрів регуляції оваріально-менструального циклу. Перебудова матки під час вагітності та після пологів. Вікові зміни.

Піхва. Будова стінки, зміна будови у зв’язку з менструальним циклом.

 

Тема 57. РАННІЙ ЕМБРІОГЕНЕЗ ЛЮДИНИ-1. РАННІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ.

Предмет і завдання ембріології людини. Медична ембріологія. Співвідношення онто- та філогенезу. Періодизація ембріогенезу людини.

Статеві клітини. Будова та функції чоловічих і жіночих статевих клітин, основні стадії їх розвитку. Мейоз як механізм утворення статевої клітини. Його відбування.

Запліднення у людини, його біологічне значення, фази. Умови, необхідні для нормального запліднення, явище капацитації, акросомальна реакція, ольфовог сперматозоїдів, утворення чоловічого ольфового. Кортикальна реакція овоцита, завершення мейозу, утворення жіночого ольфового. Поняття про екстракорпоральне запліднення. Його медичне та соціальне значення. Зигота як одноклітинний організм.

Дроблення зародка людини, його характеристика. Будова і локалізація зародка під час дроблення. Типи ольфового. Морула. Утворення бластоцисти.

Делямінація. Структури, що утворюються в результаті делямінації. Презумптивні зачатки провізорних органів, епібласт, гіпобласт. Гаструляція. Утворення зародкової мезодерми. Нейруляція та утворення осьового комплексу зачатків органів.

Диференціювання зародкових листків та їх похідні.

 

Тема 58. РАННІЙ ЕМБРІОГЕНЕЗ ЛЮДИНИ-2. ПРОВІЗОРНІ ОРГАНИ

Провізорні органи: хоріон, амніон, жовтковий мішок, алантоїс, пуповина. Плацента людини, її розвиток, будова та функції. Зміни ендометрію при вагітності, плодові оболонки. Система «мати-плід». Поняття про критичні періоди ембріогенезу та онтогенезу.

Молочна залоза.

 

Тема 59. ДІАГНОСТИКА МІКРОПРЕПАРАТІВ ТА ЕЛЕКТРОННОГРАМ ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ 6.

Демонстрація студентом оволодіння практичними навичками. Уміння налаштувати мікроскоп до роботи, користування об’єктивами малого та великого збільшення. Вміння ідентифікувати мікропрепарат за його структурними особливостями та тинкторіальними властивостями. Вміння визначити та вивести на вказівку певну структуру в препараті. Мотивувати свою відповідь. Визначати ультрамікроскопічні структури на ЕМ-мікрофотографії, аналізувати їх функціональний стан за особливостями будови.

 

Тема 60. КОНТРОЛЬ ЗАСВОЄННЯ ЗМІСТОВИХ МОДУЛЕЙ МОДУЛЯ 3-5 (ТЕСТИ КРОК 1).

.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 523 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)