АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 4. Спеціальна гістологія та ембріологія травної системи.

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  3. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.
  4. Будова автономної нервової системи.
  5. Будова і функції парасимпатичної нервової системи.
  6. Будова і функції симпатичної нервової системи.
  7. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  8. Будова симпатичної нервової системи.
  9. Будова та функції дихальної системи. Наслідки паталогії.
  10. Будова та функції центральної нервової системи.

Конкретні цілі:

- Пояснювати поняття про органи, морфологічні та функціональні системи.

- Трактувати особливості мікроскопічної будови порожнистих та паренхіматозних органів.

- Інтерпретувати будову різних органів людини в аспекті взаємовідношень тканин, що входять до їх складу в різні вікові періоди, а також в умовах фізіологічної та репаративної регенерації.

Тема 39. РОТОВА ПОРОЖНИНА. ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ БУДОВИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ.

Порожнина рота. Загальні відомості і функції слизової оболонки порожнини рота. Клінічне значення слизової оболонки порожнини рота. Загальні закономірності будови. Епітелій слизової оболонки та клітини неепітеліального походження. Власна пластинка слизової оболонки. Підслизова основа. Кровоносні та лімфатичні судини та інервація слизової оболонки.

 

Тема 40. РОТОВА ПОРОЖНИНА. МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ОКРЕМИХ ДІЛЯНОК СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ.

Порожнина рота. Особливості слизової оболонки у зв'язку з функціями. Жувальна слизова оболонка: ясна, тверде піднебіння. Вистилаюча слизова оболонка: губи, щоки, альвеолярна слизова оболонка, м'яке піднебіння, дно ротової порожнини, нижня поверхня язика. Спеціалізована слизова оболонка: верхня поверхня язика.

Орган смаку. Загальна морфофункціональна характеристика та ембріогенез. Смакові бруньки, їх локалізація та будова. Смакові, підтримуючі та базальні клітини. Гістофізіологія органа смаку.

 

Тема 41. РОТОВА ПОРОЖНИНА. БУДОВА СЛИННИХ ЗАЛОЗ.

Великі слинні залози. Загальні принципи структурної організації великих слинних залоз. Особливості будови привушної, підщелепної та підязикової залоз. Екзокринна функція. Хімічний склад і функції слюни. Ендокринна та екскреторна функції. Участь слинних залоз у водно-сольовому обміні. Структурна організація дрібних слинних залоз. Іннервація та нервова регуляція секреції. Вікові зміни слинних залоз. Сальні залози слизової оболонки порожнини рота.

 

Тема 42. РОТОВА ПОРОЖНИНА. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БУДОВИ ЗУБІВ. БУДОВА ЕМАЛІ.

Зуби. Загальні відомості. Загальний план структурної організації зубів.Тканини зуба, їх розподіл за анатомічними частинами. Загальна характеристика і функція емалі. Будова емалі. Емалеві призми. Міжпризменна речовина, безпризменна емаль. Полоси Гюнтера-Шрегера. Лінії Ретціуса. Емалеві пластинки, пучки та веретена. Поверхневі утвори емалі. Кутикула, пелікула. Вікові зміни емалі.

 

Тема 43. РОТОВА ПОРОЖНИНА. БУДОВА ДЕНТИНУ ТА ЦЕМЕНТУ ЗУБА.

Загальна характеристика і функції дентину. Будова дентину. Міжклітинна речовина та дентинні трубочки. Перитубулярний та інтертубулярний дентин. Інтерглобулярний дентин. Чутливість дентину і пульпи. Дентиклі. Первинний, вторинний та третинний дентин. Склерозованний (прозорий) дентин та мертві шляхи в дентині.

Загальна характеристика і функції цементу. Будова цементу. Клітинний та безклітинний цемент. Участь цементу у формуванні підтримуючого апарату зуба, репаративних процесах і його компенсаторне відкладання. Гіперцементоз і цементиклі.

 

Тема 44. РОТОВА ПОРОЖНИНА. ЮУДОВА ПУЛЬПИ ТА ПІДТРИМУЮЧОГО АПАРАТУ ЗУБА.

Загальна характеристика і функції пульпи. Будова пульпи зуба: клітини та міжклітинна речовина. Архітектоніка пульпи. Судини та нерви пульпи. Пульпа молочних та постійних зубів. Вікові зміни. Реакція пульпи на пошкоджуючі фактори.

Склад та функції підтримуючого апарату. Периодонт (периодонтальна звязка). Загальна характеристика та функції. Будова периодонту. Міжклітинна речовина периодонту. Кровопостачання та лімфатичні судини. Іннервація. Оновлення та перебудова периодонту: клінічне значення. Альвеолярні відростки. Загальна характеристика і будова. Перебудова альвеолярного відростка. Зубоясенне зєднання.

 

Тема 45. РОТОВА ПОРОЖНИНА. РОЗВИТОК ТА ПРОРІЗУВАННЯ ЗУБІВ-1.

Загальні положення. Джерела розвитку тканин зуба. Періоди розвитку тканин зуба. Період закладки зубних зачатків. Період формування і диференціювання зубних зачатків. Клінічне значення порушень ранніх стадій розвитку зубів.

Дентиногенез. Дентинобласти. Утворення дентину в коронці зуба. Утворення дентину в корні зуба. Клінічне значення порушень дентиногенезу.

Амелогенез. Енамелобласти. Секреція та первинна мінералізація емалі. Дозрівання (вторинна мінералізація) емалі. Кінцеве дозрівання (третинна мінералізація) емалі. Клінічне значення порушень амелогенеза.

 

Тема 46. РОТОВА ПОРОЖНИНА. РОЗВИТОК ТА ПРОРІЗУВАННЯ ЗУБІВ-2.

Цементогенез.розвиток періодонту. Розвиток пульпи зуба прорізування зубів. Зміни тканин при прорізуванні зубів. Механізми прорізування зубів. Аномалії прорізування зубів. Розвиток постійних зубів. Прорізування постійних і випадання тимчасових зубів. Відмінності між молочними і постійними зубами.

 

Тема 47. ТРАВНИЙ КАНАЛ. ГЛОТКА. СТРАВОХІД. ШЛУНОК.

Загальна морфофункціональна характеристика. Ембріогенез. Розподіл на відділи за розвитком, будовою та функціями. Загальний план будови стінки травного каналу. Характеристика оболонок, їх тканинний склад і особливості в різних ділянках травного каналу. Іннервація та васкуляризація травної трубки. Залози травного каналу, їх локалізація, будова та функції. Поняття про гастроентеропанкреатичну ендокринну систему, її значення для організму.

Глотка та стравохід. Особливості будови слизової оболонки. Залози стравоходу, локаліза-ція, гістофізіологія. Особливості будови стінки стравоходу на різних рівнях. Вікові зміни.

Шлунок. Будова стінки, її тканинний склад. Особливості рельєфу слизової оболонки та її епітеліального вистелення, відмінності в різних відділах органа. Локалізація, будова та клітин-ний склад залоз. Екзо- та ендокриноцити різних типів. Гістофізіологія секреторних клітин. Ре-генерація епітелію шлунка. Вікові зміни.

 

Тема 48. ТРАВНИЙ КАНАЛ. КИШКОВИК.

Тонка кишка. Загальна характеристика різних анатомічних відділів, будова стінки. Особ-ливості рельєфу слизової оболонки. Система "крипта-ворсинка". Різновиди епітеліоцитів, їх бу-дова та функції. Гістофізіологія травлення. Роль мікроворсинок стовпчастих епітеліоцитів у пристінковому травленні. Особливості будови дванадцятипалої, порожньої та клубової кишки.. Агреговані лімфатичні фолікули у клубовій кишці. Регенерація епітелію тонкої кишки. Вікові зміни.

Товста кишка. Будова стінки. Особливості рельєфу слизової оболонки. Гістофізіологія товстої кишки. Червоподібний відросток, його будова, функція. Пряма кишка, відділи, їх мор-фофункціональні особливості. Вікові зміни.

 

Тема 49. ВЕЛИКІ ТРАВНІ ЗАЛОЗИ. ПЕЧІНКА. ПІДШЛУНКОВА ЗАЛОЗА.

Травні залози. Підшлункова залоза. Загальна морфофункціональна характеристика. Будова екзокринної та ендокринної частин. Ацинус як структурно-функціональна одиниця екзокринної чистини підшлункової залози. Особливості морфології та функції аденоцитів. Центроацинозні клітини. Будова вивідних протоків. Типи клітин панкреатичних острівців, їх морфофункціональна хара-ктеристика. Ацинозно-острівцеві клітини. Вікові зміни.

Печінка. Морфофункціональна характеристика. Особливості кровопостачання. Будова класичноі часточки печінки. Внутрішньочасточкові гемокапіляри. Печінкові балки. Гепатоцит, його будова та функції. Жовчні капіляри. Перисинусоїдний простір, перисинусоїдні ліпоцити їх будова та функції. Поняття про печінковий ацинус та портальну часточку. Жовчний міхур і жовчовивідні шляхи.

Регенераторні потенції органів травної системи. Вікові зміни.

 

Тема 50. ЕМБРІОГЕНЕЗ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ. ФОРМУВАННЯ ЛИЦЯ ТА РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ.

Джерела розвитку травної системи. Морфогенез лиця і ротової порожнини. Розвиток слизової оболонки ротової порожнини. Розвиток слинних залоз. Вроджені вади розвитку лиця і порожнини рота.

Уворення первинної кишкової трубки, її зв’язок з жовтковим міхуром. Диференціювання її на відділи. Роль ентодерми, мезенхіми та мезодерми у розвитку оболонок травного тракту. Формування лиця та ротової порожнини. Роль ектодерми у формуванні слинних залоз, зубів та аденогіпофіза. Закладка зябрового апарату та його участь у формуванні нижньої щелепи, зовнішнього та внутрішнього вуха, мигдаликів, хрящів гортані, бранхігенних залоз. Утворення стравоходу, шлунку та різних відділів кишковика. Алантоїс як похідна каудального відділу кишковика, його роль в утворенні сечостатевого синусу. Закладка та формування великих травних залоз – печінки та підшлункової. Розвиток дихальної системи як похідної первинної кишки.

Тема 51. ДІАГНОСТИКА МІКРОПРЕПАРАТІВ ТА ЕЛЕКТРОННОГРАМ ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ 4.

Демонстрація студентом оволодіння практичними навичками. Уміння налаштувати мікроскоп до роботи, користування об’єктивами малого та великого збільшення. Вміння ідентифікувати мікропрепарат за його структурними особливостями та тинкторіальними властивостями. Вміння визначити та вивести на вказівку певну структуру в препараті. Мотивувати свою відповідь. Визначати ультрамікроскопічні структури на ЕМ-мікрофотографії, аналізувати їх функціональний стан за особливостями будови.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1129 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)