АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль смакової сенсорної системи.

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  2. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.
  3. Будова автономної нервової системи.
  4. Будова і функції парасимпатичної нервової системи.
  5. Будова і функції симпатичної нервової системи.
  6. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  7. Будова симпатичної нервової системи.
  8. Будова та функції дихальної системи. Наслідки паталогії.
  9. Будова та функції центральної нервової системи.
  10. Вступ до нозології. Захворювання кровотворної системи.

Смакова сенсорна система – це сукупність структур, що забезпечують введення інформації до центральної нервової системи (ЦНС) від смакових рецепторів, її обробку на різних рівнях аж до центрів кори головного мозку, наслідком чого є формування смакового відчуття та визначення придатності їжі до вживання.

Розрізняння смакових характеристик їжі відбувається смаковими хеморецепторами, що зібрані у смакові бруньки. Хімічні речовини Ії розчиняються у слині та взаємодіють з мікроворсинками на поверхні смакових клітин, спричинюючи генерування потенціалів рецепторною клітиною. Це в свою чергу зумовлює виникнення потенціалів дії у чутливих нейронах.

Далі інформація проводиться волокнами V, VII, IX та X пар Ч.М.Н. спочатку у довгастий мозок, потім через медіальну петлю – до специфічних сенсорних ядер таламусу. Від них інформація спрямовується в нижню частину пост центральної звивини кори.

 

Крім смакових рецепторів, за сприйняття характеристик їжі відповідають температурні, больові, тактильні, а також нюхові рецептори.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 527 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)