АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Алгоритм виконання маніпуляції. Місця вимірювання АТ Вимірювати АТ Методику вимірювання АТ

Прочитайте:
  1. c) Алгоритм люмбальной пункции
  2. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  3. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  4. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  5. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  6. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  7. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  8. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  9. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  10. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу

«ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ»

Знати: Вміти:

Місця вимірювання АТ Вимірювати АТ Методику вимірювання АТ

Оснащення: Тонометр, стетофонендоскоп, медична карта стаціонарного хворого, температурний лист, ручка, синій та червоний олівець.

№ п/п Послідовність виконання дії Техніка виконання Примітка
  Підготовка пацієнта 1. Провести психологічну підготовку пацієнта. 2. Запропонувати пацієнту сісти на стілець або зручно лягти у ліжку.    
2. Підготовка медичної сестри Вимити руки з милом, витерти індивідуальним рушником.  
3. Хід маніпуляції 1. Плече пацієнта звільнити від одягу. 2. Розмістити руку пацієнта на рівні серця долонею догори. 3. Накласти манжетку тонометра на нижню частину плеча вище ліктьового згину на 3-5 см. 4. Перевірити положення стрілки манометра. 5. Знайти пульс в ліктьовій ямці на ліктьовій артерії. 6. На це місце встановити діафрагму стетофонендоскопа, у вуха вставити навушники стетофонендоскопа. 7. Закрити вентиль гумового балону і нагнітати повітря у манжетку.     8. Вентиль гумового балону повільно відкрити. 9. Весь час уважно, за допомогою стетофонендоскопа прислухатись до тонів на ліктьовій артерії. 10. Зафіксувати появу перших пульсових хвиль, яка відповідає величині максимального (систолічного) тиску в артерії. 11. Зафіксувати момент зникнення тонів, який відповідає мінімальному (діастолічному) тиску.     12. Виміряти АТ тричі підряд з інтервалом 2-3 хв. 13. Після вимірювання АТ випустити повітря з манжетки, довести показники стрілки манометра до нульової поділки, зняти манжетку. Для кращого розгинання руки під лікоть підкласти валик або кулак вільної руки пацієнта. Накласти не щільно, щоб проходив 1 палець.   Стрілка повинна стояти на «0». Він знаходиться на 1см медіальніше ліктьової ямки.     Повітря слід нагнітати до тих пір, поки не зникне пульсація плечової артерії, потім підвищувати тиск ще на 20 – 30мм.рт.ст.   До уваги беруть найнижчий з отриманих показників.
4. Закінчення маніпуляції 14. Зробити цифровий запис результатів вимірювання АТ в медичну карту стаціонарного хворого та графічний в температурний листок.   Цифровий метод – у вигляді дробу: в чисельнику – максимальний тиск, в знаменнику – мінімальний. Наприклад: АТ 120/80 мм.рт.ст. Графічний метод – зображення величини тиску в температурному листі у вигляді стовпчиків: максимальний тиск – червоним олівцем, мінімальний – синім. Ціна поділки – 5 мм.рт.ст.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 761 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)