АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У хірургічному відділенні почастішали випадки гнійних післяопераційних ускладнень стафілококової етіології. Яким чином можна визначити джерело стафілококової інфекції?

Прочитайте:
  1. В приймальному відділенні роділлі стало зле, вона втратила свідомість, почалися судоми. Про яке ускладнення це свідчить?
  2. Введення інсуліну у флакон з розчином глюкози за призначенням лікаря
  3. Ведення жінок зі звичним невиношуванням вагітності різної етіології.
  4. Визначити швидкість розповсюдження пульсової хвилі в артеріях.
  5. Виробничі функції - два особливих випадки
  6. Гарячки нез’ясованої етіології.
  7. Дайте визначення аносмії, поясніть, в результаті чого вона може виникнути. Яким чином нюх впливає на статеву поведінку ссавців?
  8. Завдання 3. Визначити протеолітичну активність гнійного ексудату.
  9. Заповнення системи одноразового __________використання інфузійним розчином
  10. І. Санітарно-гігієнічний режим в приймальному відділенні

Визначенням фаговарів

# Виявленням гемолізину

Визначенням ферментів агресії

Визначенням біоварів

Визначенням антибіотикочутливості

Під час бактеріологічного дослідження гнійного матеріалу з опікової рани на МПА виросли великі плоскі безбарвні слизисті колонії з нерівним краєм, які через 24 години при доступі сонячного світла утворювали зелено-блакитний водорозчинний пігмент із запахом меду або жасмину. Бактеріоскопія дозволила виявити грамнегативні лофотрихи. Чисті культури збудника мають природну резистентність до більшості антибіотичних сполук. Яка культура бактерій міститься у гнійному матеріалі?

Pseudomonas aeruginosa

#Proteus vulgaris

Klebsiella ozaenae

Streptomyces griseus

Brucella abortus

10. Під час дослідження неякісних харчових продуктів було виявлено рухомі грамнегативні палички, які після 18-годинного культивування на МПА характеризувались повзучим ростом у вигляді вуалеподібного напилу. Ізоляти не ферментували лактозу, маніт, розкладали глюкозу, мальтозу та сахарозу до кислоти та газу, виділяли сірководень та індол. Бактеріологічно було доведено, що виділені бактерії належать до представників роду:

Proteus

#Escherichia

Pseudomonas

Salmonella

Shigella

11. Після планової хірургічної операції у лікарні стався випадок анаеробної інфекції. Який матеріал необхідно направити для бактеріологічного дослідження при розслідуванні причини цього випадку?

Перев‘язувальний, шовний матеріал (шовк, кетгут)

#Сечу

Кров

Шматочки ураженої тканини

Тканинну рідину

12. У хірургічному відділенні почастішали випадки ускладнення післяопераційних ран. Так, у хворого А. з виділень рани висіяно патогенний стафілокок фаговару 3А,3С,81; у хворого Й. такий самий фаговар. Під час бактеріологічного обстеження медичного персоналу відділення, змивів з інвентарю операційних блоків, палат та повітря виділено стафілококи різних фаговарів. Так, у операційної сестри з зіву висіяли стафілокок фаговару 80, у медсестри палати інтенсивної терапії – фаговар 3А,3С,81; у хірурга, що оперував хворого, – фаговар 79, у молодшої сестри операційних блоків – фаговар 72, у повітрі перев‘язувальної – стафілокок фаговару 83А, а з інструментарія - стафілокок фаговару 42Е. Хто з обстежених є джерелом інфікування хворих?

Медсестра палати інтенсивної терапії

#Хірург

Операційна сестра

Медсестра перев‘язувальної

Молодша сестра операційних блоків

Під час обстеження медичного персоналу хірургічного відділення з носоглотки операційної сестри виділені грампозитивні коки, які розміщені у препаратах у вигляді грон винограду; на жовтково-сольовому агарі бактерії утворюють колонії S-форми з помутнінням, маніт в анаеробних умовах розщеплюють до кислоти. За яким тестом у сукупності з переліченими ознаками, можна віднести виділені стафілококи до виду Staphylococcus aureus?

Тестом на плазмокоагулазу

#Тестом на каталазу

Тестом на уреазу

Тестом на пеніцилиназу

Тестом на цистиназу

У пацієнтів хірургічного відділення почастішали випадки виникнення післяопераційних ускладнень. Встановлено, що у відділенні циркулюють госпітальні штами Staphylococcus aureus, носієм яких є операційна сестра. В якому матеріалі, взятому від носія, будуть виявлені S.aureus?

У змиві з носоглотки

#У випорожненнях

У крові

У сечі

У змивах з рук

15. Часто під час лікування хворих антибіотиками бактерії стають до них резистентними. Резистентність не розвивається, якщо:

Змінюється проникність клітинних мембран

#Антибіотик взаємодіє з мішенню і пригнічує її функції

Блокуються неспецифічні мішені

З‘являються ферменти типу гідролаз

Змінюється структура мішені

16. Бактеріологічне дослідження гною з післяопераційної рани дозволило виділити збудника, який виріс на цукрово-кров‘яному агарі через 7-10 днів в анаеробних умовах і утворив блискучі колонії чорного кольору S-форми з неприємним запахом. Мікроскопія препаратів з колоній показала наявність тонких грамнегативних паличок з вираженим поліморфізмом. Який мікроорганізм викликав гнійний процес?

Бактероїди

#Клостридії

Кишкова паличка

Вейлонели

Фузобактерії

17. Під час бактеріологічного дослідження сечі хворого на поліомієліт виділено мікроорганізми, що утворюють на м‘ясо-пептонному агарі колонії з жовто-зеленим пігментом та характерним запахом. Що це за мікроорганізми?

Псевдомонади

#Протей

Клебсієли

Ешерихії

Азотобактерії

18. Під час спалаху госпітальної інфекціх з носоглотки медсестри було виділено стафілокок, який відрізняється від штаму, що виділено від хворого, але має R-плазміду. Яку ознаку може отримати госпітальний штам у результаті кон‘югації?

Резистентність до антибіотиків

#Синтез стафілоцинів

Утворення шорстких колоній

Фертильність

Вироблення ентеротоксину

У інфекційній лікарні перебуває на лікуванні хворий з клінічним діагнозом ”озена”. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для дослідження сироватки для підтвердження клінічного діагнозу?

Реакцію зв‘язування комплементу

#Опсоно-фагоцитарну пробу

Реакцію нейтралізації

Реакцію преципітації

Реакцію гемаглютинації

Назвіть збудника захворювання, який може уражати слизові, викликати запалення внутрішніх органів, сепсис, утворення синьо-зеленого гною, як правило, резистентного до більшості антибіотиків.

Pseudomonas aeruginosa

#Proteus vulgaris

Streptococcus mutans

Staphylococcus aureus

Escherichia coli

У хірургічному відділенні від різних пацієнтів з ускладненнями висіяні такі умовно-патогенні мікроорганізми: K.pneumoniae, E.coli, P.aeruginosa, S.epidermidis. Які спільні структури детермінують їх патогенність?

Капсули

#Плазміди

Спори

Ліпополісахариди клітинної стінки

Проективний антиген

22. Нижче перелічено ряд патологічних процесів, пов‘язаних з мікробним фактором: менінгококцемія, гострий пієлонефрит, спричинений клебсієлою, сепсис, спричинений E.coli, важка ранова інфекція протейної етіології, післяпологовий ендометрит, спричинений ентеробактерією невстановленого виду. Назвіть спільний елемент патогенезу, властивий всім патологічним процесам.

Інтоксикація ліпополісахаридним ендотоксином

#Інтоксикація білковими бактеріальними токсинами

Септичний стан

Наявність у крові грамнегативних бактерій

Септицемія з розвитком алергічних реакцій

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 803 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)