АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Термічні опіки. Причини – внаслідок дії високої температури (попадання на шкіру гарячої рідини, розжарених предметів

Прочитайте:
  1. Опіки електричним струмом
  2. Радіаційні (променеві) опіки
  3. Термічні і хімічні опіки
  4. Установлення опіки (піклування).
  5. Хімічні опіки

Причини – внаслідок дії високої температури (попадання на шкіру гарячої рідини, розжарених предметів, полум’я тощо).

Ознаки– залежно від характеру травми розрізняють чотири ступені опіків:

I – почервоніння шкіри і її набряк;

II – пухирі, наповнені жовтуватою рідиною;

III – утворення некрозу шкіри (струпів);

IV – обвуглення тканин.

Опіки завжди супроводжуються сильними болями в пошкодженій частині тіла. Опіки 1/3 –1/2 поверхні тіла і більше є небезпечними для життя потерпілого. Загальний стан потерпілого при значних опіках дуже важкий і можливо виникнення больового шоку.

Допомога.

Зупинити контакт потерпілого з гарячими речовинами і терміново винести або вивести потерпілого з зони вогню. Якщо горить одяг негайно погасити і зняти тліючи залишки, а які прилипли до тіла ні в якому разі не можна здирати, а обережно позрізати ножицями. На обпечену поверхню тіла накласти ватно – марлеву пов’язку, змочену в спирті. При наявності 0,5%-го розчину новокаїну, то ним зрошують обпечену поверхню. При опіках незначного розміру І – ступеня можна обмежитися змазуванням обпеченої шкіри 2-3% ним розчином марганцевокислого калію та накладанням стерильної пов’язки (не можна накладати пов’язку на опіки обличчя). У випадку значних опікав, потерпілого необхідно загорнути в чисте простирадло, а зверху накрити теплою ковдрою. При значних опіках кінцівок необхідно накласти на них транспортні шини.

Потерпілий зі значними опіками, знаходиться в край тяжкому стані і йому необхідно надати необмежену кількість пиття (водно – соляний розчин – 0,5 чайної ложки соди та одна чайна ложка солі на 1л. води), теплий та солодкий чай тощо. Для зменшення больового стану дати потерпілому таблетку знеболюючого або 100-150 мл. вина чи горілки. Потерпілого ІІ –ІV ступенів, незалежно від площі опіків, необхідно негайно направити до медичного закладу. Під час транспортування потерпілого не допускати його переохолодження, не можна доторкатися руками до ушкоджених ділянок тіла, не можна проколювати пухирі та відривати шматки одягу, не можна накладати мазі, давати пігулки та робити примочки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 396 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)