АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Опіки електричним струмом

Прочитайте:
  1. Долікарська допомога при ураженні електричним струмом
  2. Перша допомога при ураженні електричним струмом
  3. Перша допомога при ураженні електрострумом
  4. При ураженні електричним струмом
  5. Радіаційні (променеві) опіки
  6. Термічні і хімічні опіки
  7. Термічні опіки
  8. Ураження електричним струмом
  9. Установлення опіки (піклування).

Проходження через тіло електричного струму спричиняє як загальні, так і місцеві зміни в організмі потерпілого. Тяжкість ураження залежить від величини напруги струму, віку потерпілого і стану організму. Мають значення також різна опірність тканин і навколишнє середовище. Так, електричний струм дуже добре пропускають вологі тканини, поверхня шкіри долонь і п’ят.

Місцеві зміни при ураженні електричним струмом характеризуються появою електроміток у вигляді жовто-бурих плям. Для електротравми характерна відсутність гіперемії шкіри і больового відчуття. При дії струму великої сили виникають глибокі кратероподібні вгини і тяжкі ураження тканин. Під впливом електричного струму відбувається електроліз тканин організму, в місцях входу і виходу струму з‘являється пара і газ. Характерні також розшарування й розриви тканин і, навіть відрив кінцівок при ураженні струмом високої частоти.

Перша допомога полягає в припиненні дії електричного струму на потерпілого (вимкнути струм, відвести провід від шкіри). Робити це потрібно швидко але обережно з допомогою предметів, які не проводять струм (палиця, сухий шнур, гумові рукавиці). Якщо стан хворого тяжкий вводяться серцеві засоби, застосовується штучну вентиляцію легень. При зупинці серця – непрямий масаж серця. В багатьох випадках необхідно виконувати навіть інтубацію трахеї та проводити штучну керовану вентиляцію легень. При наявності фібриляції серця – дефібриляція. Після відновлення дихання та серцевого ритму потерпілого слід транспортувати в реанімаційний відділ для подальшого лікування.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)