АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сонячний і тепловий удар

Прочитайте:
  1. Тепловий ланцюжок.

Сонячним ударом називають гострий патологічний стан, який виникає внаслідок інтенсивного сонячного опромінення голови. Тривалий вплив енергії сонячних променів викликає різку гіпертермію, внаслідок якої розвивається набряк мозку і його оболонок. У людини виникають розлади важливих мозкових центрів життєдіяльності, які відповідають за дихання і кровообіг.

Сонячний удар найчастіше розвивається після короткого продромального періоду. Спочатку виникає відчуття приливу крові до голови, головний біль, головокружіння, нудота, шум в вухах, тремтіння рук і ніг. Часто спостерігається носова кровотеча. Після цього наступає різка втрата свідомості, хворий блідне, артеріальний тиск в нього знижується, а частота серцебиття зростає.

Така втрата свідомості, як правило, короткочасна, однак в тяжких випадках може продовжуватися до кількох годин. В такому випадку розлади дихання і кровообігу є різко вираженими, аж до розвитку коматозного стану.

Профілактика розвитку сонячного удару полягає в нормалізації умов праці чи відпочинку на відкритому сонці. На голову слід одягнути легку панамку чи кепку, а одяг повинен бути вільним і легким.

Тепловий удар – це гостре перегрівання організму, яке розвивається внаслідок тривалого впливу високої температури оточуючого середовища. Найчастіше такий стан виникає при фізичній роботі в приміщеннях, які погано провітрюються або мають високу температуру (гарячі цехи, котельні тощо).

Для перегрівання організму необхідно одночасне поєднання трьох факторів:

- висока температура оточуючого середовища (рефлекторне розширення периферійних судин і гіпервентиляція призводять до посиленого сприйняття тепла);

- висока відносна вологість повітря (терморегуляція шляхом випаровування з поверхні шкіри поту стає неможливою);

- підвищення теплопродукції організму (під час інтенсивного фізичного навантаження температура тіла людини може підвищуватися навіть до 39°С).

В цих умовах припинення тепловіддачі при посиленій продукції тепла швидко виникає перегрівання організму.

Першими ознаками перегрівання є загальна слабкість, відчуття задухи, сильна спрага, головний біль, дискомфорт за грудиною, в спині, верхній ділянці живота і кінцівках. Шкіра в потерпілого на дотик гаряча і суха, червона або синювата, пульс аритмічний і слабкий. В тяжких випадках може розвиватися коматозний стан, марення, судоми і паралічі.

Профілактика теплового удару полягає в забезпеченні адекватних умов праці і відпочинку при роботі в гарячих приміщеннях з високою вологістю.

Перша допомога потерпілому від сонячного чи теплового удару:

- перенести потерпілого в тінь чи прохолодне приміщення;

- вивільнити пояс і комір, голову і шию збризкати холодною водою, на голову покласти холод.

- якщо в потерпілого збережена свідомість, то слід напоїти його холодною рідиною;

- дати вдихнути нашатирний спирт;

- під язик покласти таблетку валідолу;

Якщо після цих заходів до людини впродовж кількох хвилин не повертається свідомість, погіршується серцево-судинна і дихальна діяльність, то слід вжити всіх заходів для її негайної госпіталізації в медичний заклад.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 424 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)