АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етап С – підтримання кровообігу

Прочитайте:
  1. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  2. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ
  3. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ.
  4. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  5. Велике та мале коло кровообігу, анатомія, фізіологія, вікові особливості.
  6. ВЕЛИКОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  7. Відділ серця людини - кінець великого кола кровообігу?
  8. Глава 18. Патологічна фізіологія системного кровообігу
  9. Глава 9. Патологічна фізіологія периферичного кровообігу

Після повної зупинки кровообігу в міокарді впродовж 20-30 хвилин ще збережені функції автоматизму і провідності, що дозволяє відновити серцеву діяльність. Саме тому серцево-легенева реанімація повинна розпочинатися негайно, незалежно від причини смерті.

Закритий масаж серця застосовують в більшості випадків серцево-легеневої реанімації, якщо грудна клітка пацієнта не є деформована (рис. 24). Постраждалого швидко вкладають на тверду поверхню (підлога, дерев’яний щит, функціональне ліжко тощо). Реаніматор стає збоку від пацієнта таким чином, щоб його плечовий пояс знаходився над грудиною потерпілого і кладе основи долонь на нижню третину грудини. Виконують регулярні і плавні натискування на грудину з частотою 60-70 в хвилину, і з такою силою, щоб грудина провалювалася до хребта приблизно на 4-6 см. Про ефективне виконання закритого масажу серця свідчить поява пульсової хвилі на магістральних артеріях при кожному натискуванні.

Рис. 24. Закритий масаж серця

У дітей до 1 року закритий масаж проводять одним-двома пальцями, а віком 1-10 років – однією рукою.

Закритий масаж серця необхідно поєднувати з штучною вентиляцією легень. Якщо реанімаційні заходи проводить одна людина то співвідношення частоти вдихів до натискування на грудну клітку повинне бути 2 до 15. Якщо в реанімації приймають участь двоє людей, то чергують одне вдихання повітря в легені потерпілого з 4-5 натискуваннями на грудину. Не можна робити перерву більше, ніж на 5 секунд.

Зупинка кровотечі також відноситься до першого етапу реанімації, оскільки на фоні крововтрати всі реанімаційні заходи можуть бути марними.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 497 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)