АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Радіаційні (променеві) опіки

Прочитайте:
  1. Опіки електричним струмом
  2. Термічні і хімічні опіки
  3. Термічні опіки
  4. Установлення опіки (піклування).
  5. Хімічні опіки

Цей вид опіків викликається іонізуючим випромінюванням. Розрізняють чотири ступені променевих опіків шкіри.

I ступінь – виникає при дії випромінювання в дозі 8-12 Гр (800-1200 рад). Характерним є легке ураження шкіри у вигляді слабкої гіперемії і незначної вторинної еритеми.

II ступінь – опіки середньої важкості, які виникають при дії опромінення в дозі 20-25 Гр (2000-2500 рад). Характерними є чітка гіперемічна реакція і виражена еритема.

III ступінь – важкі опікові ураження, які виникають при дії опромінення в дозі 20-25 Гр (2000-2500 рад). Характеризуються різко вираженою вторинною еритемою, пухирями і набряком шкіри, з утворенням трофічних виразок.

IV ступінь – дуже важкі опіки, що виникають при дії значних доз опромінення, які перевищують 25 Гр. Характерними є різко виражена рання реакція із швидким розвитком значних некротичних змін.

При дії іонізуючих променів на шкіру виникає спочатку рання реакція на опромінення – поява первинної еритеми і петехіальних висипань. Первинна еритема триває до 2 діб. Потім починається другий період (прихований), який триває від перших годин до 3 тижнів. В третьому періоді спостерігається гостре запалення з утворенням на ураженій ділянці вторинної еритеми, пухирів, а потім – ерозій та виразок. Цей період триває від 2-3 тижнів до кількох місяців. Після цього визначають четвертий період (відновлення), в якому проходить поступове загоєння ерозій та виразок, зворотний розвиток запальних змін.

Перша допомога полягає в видаленні радіоактивних речовин з допомогою води або спеціальних розчинів. Застосовують новокаїнові блокади, повторні переливання дрібних доз крові, антибіотики, вітаміни для попередження вторинної інфекції. Специфічне лікування полягає в проколюванні і видаленні вмісту міхурів та терапії променевої хвороби.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 525 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)