АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хімічні опіки

Прочитайте:
  1. Опіки електричним струмом
  2. Основні фізико-хімічні зміни в осередку запалення
  3. Поняття про систему крові. Фізико – хімічні властивості крові.
  4. Радіаційні (променеві) опіки
  5. Склад, кількість і фізико-хімічні властивості крові
  6. Термічні і хімічні опіки
  7. Термічні опіки
  8. Установлення опіки (піклування).
  9. Фізико-хімічні властивості крові.
  10. Хімічні властивості омилювальних ліпідів

Причини – внаслідок дії на дихальні шляхи, шкіру і слизові оболонки концентрованих неорганічних та органічних кислот, лугів, фосфору та інших агресивних речовин. Також при вибухах та горінні хімічних речовин утворюються термохімічні опіки.

Ознаки – зовнішні основні ознаки хімічних опіків аналогічні термічним і в залежності від глибини ураження шкіри поділяються на чотири ступні.

Кислотні опіки дуже глибокі і на шкірі утворюється сухий струп. Від сірчаної кислоти струп має сіро-білий колір з наступною зміною до коричнево-чорного кольору. Азотна кислота утворює струп світло-жовтого колір. Опіки частин тіла лугами утворюють білий колір.

При опіках лугами тканина волога, а тому ці опіки переносяться важче, ніж кислотні опіки.

Допомога

В разі попадання хімічної речовини на одяг потерпілого необхідно швидко його зняти, розірвати чи розрізати на місці події. Потім швидко механічно видаляють хімічну речовину, що потрапила на шкіру і енергійно змивають її струменем води (ефективніше під тиском – з водопроводу) протягом 15-20 хв.

Необхідно після промивання водою уражені ділянки шкіри обробити такими розчинами:

— при кислотних опіках – 2% – ним розчином соди чи мильною водою;

— при лужних опіках – 1-2% – ним розчином оцтової, лимонної чи борної кислоти.

— при фосфорних опіках-роблять примочки 5%-го розчину марганцевокислого калію.

Після такої обробки на уражені ділянки шкіри необхідно накласти суху пов’язку. При попаданні хімічної речовини у дихальні шляхи необхідно прополоскати горло 3% - ним водним розчином борної кислоти, цим же розчином промити очі. Якщо хімічна речовина потрапила через стравохід до шлунку необхідно пити сирі яйця або соняшникову олію. Не можна змивати хімічні речовини, які можуть займатися чи вибухають при взаємодії з водою. Якщо невідома хімічна речовина, що викликала опік і немає нейтралізуючого засобу, то в такому разі необхідно накласти чисту суху пов’язку. Після надання першої допомоги потерпілого з хімічними опіками необхідно терміново доставити до медичного закладу.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 393 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)