АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Задачі для самоконтролю з відповідями.

Прочитайте:
  1. А.Ситуаційні клінічні задачі
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. Хвора Д. Скарги на біль в грудинному відділі хребта, слабкість правої ноги. Біль з’явився 6 місяців тому, а 2 через місяці – слабкість у нозі, яка посилюється.

Об’єктивно: ЧМН без патології. Середній черевний рефлекс відсутній. На правій нозі колінний та ахіловий рефлекси підсилені, викликаються патологічні рефлекси Бабінського і Опенгейма. М’язовий тонус підсилений, за пірамідним типом. Больова і температурна гіперестезія зліва з рівня Д9. Знижене суглобово-м’язове відчуття на правій нозі. Болючість паравертебральних точок з правого боку на рівні Д9-11.

Поставте діагноз.

Відповідь. Хвора страждає половинним ураженням спинного мозку (Броун-Секара синдром) у зв’язку з екстрамедулярним ростом пухлини спинного мозку на рівні Д8-11.

 

2. Хворий К. Скарги на головний біль на протязі чотирьох місяців, переважно в ранковий час, блювоту. За останній час головний біль значно підсилився, особливо при зміні положення тіла.

Об’єктивно: Аносмія, зліва застійні диски зорових нервів, лобна атаксія, рефлекс Янішевського. Зниження критики, пам’яті. На краніограмі ознаки гіпертензійно-лікворного синдрому. ЕхоЕГ – зміщення серединних структур (М-еха) зліва направо на 4 мм.

Який діагноз у хворого?

Відповідь. У хворого пухлина базальної поверхні лівої лобної долі головного мозку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 642 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)