АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Маніакально-депресивний психоз

Прочитайте:
  1. ЗАМАСКИРОВАННЫЙ ИСКАЖЕННЫЙ ПСИХОЗ
  2. О. Блейлер: «психозы от превратностей судьбы»
  3. Психоз, невроз и психическое «здоровье»
  4. Психози

Маніакально-депресивний психоз (циркулярний психоз, циклофренія) – ендогенне психічне захворювання, для якого характерна наявність психопатологічної симптоматики у вигляді психотичних фаз – маніакальної і депресивної та відсутність психічного дефекту. Тривалий час у психіатрії маніакальні і депресивні стани розглядали як самостійні захворювання, але у другій половині XIX століття було встановлено факт чергування маній і депресій у одного і того ж хворого. Ці два стани об’єднали у рамках одного захворювання. Важливу роль в етіології маніакально-депресивного психозу відіграють спадковість, конституційні особливості, порушення обміну речовин. Захворювання виникає найчастіше у молодому віці. Жінки хворіють у 2-3 рази частіше, ніж чоловіки. Маніакально-депресивний психоз найчастіше спостерігається у людей пікнічної конституції, які відзначаються м’яким характером, товариськістю, емоційною лабільністю. Основна симптоматика захворювання виявляється у маніакальних та депресивних фазах з властивими для них тріадами.

В останній час великого значення надають діагностиці циклотимії, під якою розуміють полегшений перебіг маніакально-депресивного психозу, що характеризується нерізко вираженими депресивними і маніакальними станами. Саме циклотимія дуже часто нагадує клінічну картину замаскованої депресії. Такі хворі тривалий час без успіху лікуються у терапевтів у зв’язку з наявністю в них численних соматичних скарг (на біль і порушення діяльності органів кровообігу і травлення тощо). Характерні порушення сну – хворий прокидається вночі, більше не може заснути, сон не приносить йому відчуття відпочинку тощо. Призначення антидепресантів при маскованій депресії має не лише лікувальне, але й діагностичне значення, бо ефективність їх доводить правильність діагностики.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 478 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)