АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порушення настрою

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  4. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  6. Аритмії зумовлені порушенням автоматизму.
  7. Аритмії зумовлені порушенням провідності міокарда.
  8. Водно-сольовий обмін, значення для організму, що росте та розвивається, можливі порушення та їх наслідки
  9. Глава 12. Типові порушення обміну речовин
  10. Глава 15. ПОРУШЕННЯ ОБМІНУ ВІТАМІНІВ

Емоції не відділенні від усієї психічної діяльності людини – її мислення, свідомості, переконань, світогляду. Формування емоцій різного рівня складності відбувається внаслідок розвитку певних форм зв’язку з навколишнім середовищем. Так, розрізняють два види емоцій: найпростіші, пов’язані з безумовними рефлексами, і власне почуття, спричинені тимчасовими зв’язками.

Емоції – це почуття людини, переживання нею ставлення до об’єктивної дійсності і до самої себе. Радість і сум, любов і ненависть, страх і гнів, задоволення і смуток – усе це приклади різних емоції.

Сукупність емоцій утворює загальний почуттєвий фон, відносно стабільний емоційний стан, який називається настроєм. В одних людей настрій стабільний, в інших – мінливий. Особливо виражена емоційна лабільність при деяких формах психічних захворювань.

Під афектом розуміють короткочасну емоційну реакцію, яка перебігає швидко і бурхливо (наприклад, гнів, жах, лють, страх). Стан афекту буває і у здорових людей під впливом стресових ситуацій. Під патологічним афектом розуміють такий вибух почуттів, який відбувається при порушенні свідомості і часто веде до агресивно-руйнівних дій.

Розрізняють наступні типи настрою:

Ейфорія (гіпертимія) – це хворобливо піднесений настрій, який виникає без будь-якої причини і характеризується станом блаженства, задоволення. Все навколишнє хворий сприймає як щось чудесне. Як правило, ейфорійні хворі схильні до переоцінки свого здоров’я і можливостей.

Депресія (гіпотимія) характеризується пригніченим настроєм. Вона часто супроводжується почуттям туги, тривоги, страху. Виражена депресія зумовлює появу думок про самогубство.

Ці два контрастно-протилежних синдроми визначають клінічну картину синдромів порушення емоцій, які трапляються найчастіше – маніакального і депресивного.

Маніакальний синдром містить три основних симптоми – підвищений настрій, прискорення мислення, рухову розгальмованість. Маніакальним хворим притаманна переоцінка своїх можливостей. Прагнення до діяльності у них надмірне, а сама діяльність часом надто метушлива. Вони сплять мало, не відчувають дефіциту сну.

Депресивний синдром також характеризується тріадою симптомів – пригніченим настроєм, сповільненим мисленням, руховою загальмованістю. Нерідко хворі висловлюють маячні ідеї самозвинувачення, самоприниження. У всіх бідах, що трапляються навкруги, такі хворі звинувачують себе, підкреслюючи свою нікчемність. При глибоких депресіях може спостерігатись рухове заціпеніння (ступор). Однак бувають депресії з руховими збудженнями.

Інший розлад настрою – дисфорія. Це тужливо-злобний настрій, що виникає, як правило, без зовнішньої причини. Характерні почуття незадоволення собою і оточуючими, дратівливість. У стані дисфорії хворі здатні на агресивні вчинки, нерідко мстять за дуже давні, вже всіма забуті вчинки інших. Дисфорія часто спостерігається при епілепсії і при деяких формах психопатії.

Апатія – одна з основних ознак психічного захворювання шизофренії. Наростання емоційного отупіння, апатії при шизофренії наступає поступово. Втрачаються емоційні зв’язки з сім’єю, роботою, суспільством. З’являється типова емоційна нерухомість.

Слабодухість – симптом вираженої емоційної лабільності, нетримання емоцій. На звичайні запитання хворий починає нестримно плакати. Слабодухість спостерігається при судинних ураженнях головного мозку і астенії (стан нервового виснаження).

Страх – симптом, який дуже часто спостерігається при психічних захворюваннях. Він звичайно супроводжується блідістю, тремтінням тіла, холодним липким потом, швидким диханням, покликами на сечопуск дефекацію. Іноді у стані страху хворий втрачає рухливість, впадає в ступор, іноді страх супроводжується метушливо-руховим збудженням. При цьому на обличчі з’являється вираз жаху. У такому стані хворі бувають небезпечними для оточуючих і для себе, їхні вчинки не завжди можна передбачити.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 449 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)