АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні принципи і методи поведінки з хворими на гострі психічні розлади

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  3. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Методичне забезпечення
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. VI. Методика
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

Стан, який найчастіше потребує невідкладної допомоги - це збудження. Воно є проявом гострого психотичного стану, який зустрічається при шизофренії, маніакально-депресивному психозі, білій гарячці, гострих інфекційних психозах, черепно-мозковій травмі та ін.

Якщо збудження виникло внаслідок психічної травми, необхідно спробувати заспокоїти хворого спокійним голосом, рішуче пояснити йому ситуацію, показати найбільш правильний спосіб реагування на неї, роз’яснити неправильність поведінки, яку обрав хворий. Однак жодне пояснення не буде ефективним, коли збудження є наслідком грубого порушення свідомості.

У стані збудження психічно хворі здатні на агресивно-руйнівні дії, суїцидальні вчинки. Тому насамперед треба забрати всі предмети, якими міг би скористатись хворий, спрямувати його в ту частину кімнати, де немає небезпечних предметів, ліжок, тумбочок, батарей опалення.

Найкраще знімають збудження нейролептики. Однак, щоб зробити ін’єкцію, необхідно стримувати хворого. Для цього часто потрібні два-три чоловіки. Щоб не бути травмованими, вони повинні зайти за спину хворого. Тримаючи його за руки, схрещені на грудях, слід підхопити його ноги під колінами і вкласти на ліжко. Хворий повинен лежати на матраці, а не на голому ліжку. Ліжко має бути встановлено таким чином, щоб до нього можна було підійти з усіх боків. Одна людина тримає вище колін обидві ноги хворого, а двоє інших – руки (над китицями і нижче плечового суглобу). Голову притискають до ліжка за допомогою рушника або натискаючи на чоло хворого рукою. Необхідно стежити, щоб кінцівки хворого не звішувались за край ліжка, бо це може спричинити перелом кісток. Категорично забороняється натискати на живіт або грудну клітку, сідати на них. Коли хворого знерухомлено, йому вводять необхідні медикаментозні засоби.

Якщо медикаменти слід ввести в пряму кишку за допомогою клізми (хлоралгідрат при епілептичному статусі), пацієнта перевертають на бік, коліна притискають до живота. Після закінчення процедури клізму деякий час не виймають. Після видалення клізми стискають сідниці, щоб хворий не випустив ліки.

Нейролептики часто вводять в сідничні м’язи. Для цього хворого кладуть на живіт і продовжують утримувати за руки. Для того, щоб хворий не задихнувся голову повертають на бік.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 451 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)