АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Електрофізіологічні основи функціонування головного мозку

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Анатомія головного мозку
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

Біофізичні властивості нейронів кори. За електичними характеристиками їх мембрани нейрони кори не відрізняються від інших нейронів ЦНС.

Потенціал спокою пірамідних клітин становить –5- - -80 мВ, амплітуда потенціалу дії – 60-100 мВ з тривалістю 0.5-2 мсек. Поенціали дії в нейронах кори виникають у ділянці аксонного горбика і поришюються по аксону, дендритах та тілу нейронів. Слідом за потенціалом дії в цих нейронах не виникає слідового потенціалу, частота їх імпульсації досягає 100 Гц.

Синаптична активність нейронів кори. Постсинаптичні потенціали нейронів кои більш тривалі ніж у мотонейронів. Висхідна фаза їх збуджуючих постсинаптичних потенціалів триває декілька місекунд а низхідна - 10-30 мсек.

Гальмівні постсинаптичні потенціали нейронів кои ще триваліші – 70 – 15- мсек.

У нейронах кори тварини у стані бадьорості частота імпульсації, викликаної постсинаптичними потенціалами, низька – менше 10 Гц. Потенціали спокою цих клітин коливаються в межах від 3 до 10 мВ нижче порогового рівня.

 

Електрокортикограма.

У людини чи інших хребетних за допомогою 2 електродів, підведених до поверхні мозку можна записати постійні коливання потенціала. Одержана крива називається електрокортикограма. Частота коливань потенціалів на ЕкоГ становить від 1 до 50 Гц, а їх амплітуда – 100 мкВ.

У людини в стані бадьорості в розслабленому стані переважають хвилі частотою 8-13 Гц, більш виражені в потиличних частках кори – це α-хвилі.

Коли людина відкриваж очі - α-хвилі зчезають (блокада α-ритму) і замість них виникають β-хвилі з частотою 14-30 Гц та мешою амплітудою.

ЕкоГ відображає постсинаптичні потенціали нейронів кори. Тобто позитивні коливання потенціала на поверхні кори пов`язані або із збуджуючими постсинаптичними потенціалами в глибоких шарах або з гальмівними постсинаптичними потенціалами в поверхневих шарах. Негативні коливання на ЕкоГ викликані зворотніми процесами уу цих клітинах.

Ритмічна активність кори і зокрема α-ритм, зумовлені в основному впливом підкоркових структур (таламуса). Однобічне видалення таламуса чи деаферентація кори (тобто його ізоляція від решти відділів) приводить до повного зникнення α-ритму. Навпаки при декортикації ритмічна активність таламуса майже не змінюється. В глибині зорових горбів виявлено велику кількість таламічних пейсмекерів, які можуть генерувати та підтримувати ритмічну активність. Особливо вираженим синхронізуючим (сприяючим генерації ритму) і десинхронізуючим (гальмуючим ритмічну активність) володіє ретикулярна формація.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 425 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)