АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функціональна організації рухової кори

Прочитайте:
  1. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  2. Гігієнічні норми часу організованої рухової активності дітей та підлітків
  3. Директор Департаменту організації та розвитку
  4. Значення опорно-рухової системи
  5. ІІІ. Громадські організації інвалідів
  6. Клітина, як структурна, функціональна та генетична одиниця організму, загальна характеристика будови та її функції
  7. Методика організації навчального процесу на практичному занятті
  8. Методика організації навчального процесу на практичному занятті.
  9. Основи функціональної організації рухових систем мозку
  10. Особливості організації догляду за хворою дитиною та забезпечення її фізіологічних потреб в залежності від віку

Будова рухової кори. Прецентральна закрутка та пригаючі до неї з вентрального боку області належать гетеро типової гранулярної кори. У людини пре центральна закрутка характеризується значною глибиною кори (3.5 - 4.5 мм), а також наявністю гігантських пірамідних клітин Беца (діаметр 50-100 мкм), розташованих в 5 шарі. Аксони цих клітин, а також менших за розмірами клітин 3 шару формують еферентні шляхи від рухової кори, які проходять через внутрішню капсулу. Дендрити цих нейронів йдуть переважно у напрямку до поверхні кори.

Кортикальні вертикальні колонки. Розташування пірамідних клітин рухової області в напрямку, перпендикулярному до поверхні кори, відповідає розташуванню більшості вставних нейронів. Тому у рухових областях кори (а також у всіх інших відділах нової кори) розрізняють гістологічні відмежовані колонки нейронів. В дослідженнях із подразненням поверхні кори було показано, що пірамідні клітини, які виконують подібні функції, розташовані поряд в іншому випадку було б важко пояснити точну соматотопічну організацію кори. Наявність функціональних колонок було підтверджено в дослідах, в яких подразнення нейронів кори здійснювали мікро електродами і оцінювали реакцію, за посиленням чи затуханням імпульсації при моносинаптичному рефлексі, або за змінами електроміографічної активності м`язів. Такі рухові колонки здатні збуджувати чи гальмувати групу функціонально однорідних мотонейронів, містять декілька сот пірамідних клітин і мають діаметр біля 1 мм. Сусідні рухові колонки часто перекриваються навіть в тому випадку, якщо при їх подразненні виникають протилежні рухи. Гістологічно виявляють колонки діаметром 80 мкм і тому в кожній функціональній руховій колонці може міститись декілька морфологічних колонок.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 358 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)