АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль нейронів кори у здійсненні рухів.

Прочитайте:
  1. Будова нейронів
  2. Класифікація нейронів.
  3. Нервова тканина: будова, функції, види нейронів та нейроглії
  4. Оцінка стану новонародженого та послідовність дій при здійсненні медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною.
  5. Послідовність дій при здійсненні медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною в пологовій залі.
  6. Послідовність дій при здійсненні медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною в пологовій залі.
  7. Проаналізуйте зміну показників успадкування рухових реакцій в залежності від нейрофізіологічного рівня забезпечення рухів.
  8. Різновидності нейронів.
  9. Розкрийте класифікацію нервової системи людини,значення її у виконанні рухів.

Встановлено, що великі пірамідні клітини, аксони яких характеризуються високою швидкістю проведення збудження, подразнюються переважно під час рухів, тоді як для малих пірамідних клітин, які повільно проводять імпульси – характерна постійна імпульсація, яка посилюється при виконанні рухів. Залежно від того, який з рухів виконується, в сусідніх пірамідних клітинах, розташованих в межах однієї функціональної рухової колонки, може спостерігатись різноспрямовані або ж некоректовані одне з іншим зміни активності. Головним фактором, який визначає характер збудження нейронів, служить рух у відповідному суставі, цей рух може залежно від здійснюватись в тому чи іншому напрямку, або ж сустав може залишатись нерухомим.

Тобто нейрони кори, які регулюють діяльність певного м`яза умов не розташовані в межах однієї колонки. Рухова колонки представляє собою функціональне об`єднання нейронів, які регулюють діяльність декількох м`язів, діючих на той чи інший сустав. Отже, можна сказати, що у корі головного мозку представлені представлені не стільки м`язи, скільки рухи. Іншими словами, це не означає, що скелетні м`язи не мають коркового представництва – а лише що іх представництво є множинним.

 

Еферентні зв`язки кори.

Існує 3 основних шляхи впливу рухових областей кори (MI і SI) на нижче розташовані рухові центри

1. безпосередньо на мотонейрони (моносинаптично або через декілька вставних нейронів)

2. опосередковано за допомогою зв`язків з іншими руховими центрами (наприклад через проміжну частину мозочка)

3. опосередковано через через передачу та обробку інформації в чутливих ядрах (клиноподібне ядро довгастого мозку чи в таламусі).

Кортикоспінальний тракт. Цей шлях спускається до спинного мозку через внутрішню капсулу, ніжки мозку, міст, піраміди і перехрест пірамід. Складається він із близько 1 млн еферентних волокон, які починаються від рухових зон кори, в області перехреста пірамід 75-90% волокон цього тракта переходить на на протилежну сторону і проходить в складі латерального кортикоспінального тракту. Менша частина волокон формує неперехрещений низхідний шлях – його волокна закінчуються в основному на рівні шийного та грудного відділів, частково переходячи на протилежну сторону в межах сегментів спинного мозку. До пірамідного тракту належать також кортикофугальні, які виходять із цього тракту на рівні пірамід та закінчуються на мотонейронах черепномозкових нервів (кортикобульбарний тракт).

Кортикоспінальний та кортикобульбарний тракти починаються від всіх областей мотосенсорної кори. Спускаючись до спинного мозку ці тракти дають багато чисельні колатералі до інших важливих рухових центрів: таламуса, червоному ядру, ядрам моста (від яких відходять мохоподібні волокна до мозочка), нижнього ядра оливи (від якого йдуть ліаноподібні волокна до мозочка), ядрам задніх стовпів і можливо ретикулярної формації. В спинного мозку ці тракти закінчуються переважно на вставних нейронах а у приматів та людини вони частково утворюють моносинаптичні контакти з α-мотонейронами. Кортикоспінльний тракт спворює переважно збуджуючий вплив на мотонейрони згиначів та гальмівний – на мотонейрони розгиначів.

Еферентні шляхи від кори головного мозку до рухових стовбурових центрів йдуть приблизно від тих же сенсомоторних полів, де починаються і пірамідні тракти. До таких шляхів належить: кортикорубральні тракти та кортикоретикулярні проекції до рухових центрів області моста і довгастого мозку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 372 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)