АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Обмеження життєдіяльності

Прочитайте:
  1. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  2. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  3. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Бюджетні обмеження. Споживчий вибір
  5. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  6. Медичні обмеження для проведення поліграфного опитування
  7. Основні показники нормальної життєдіяльності різних видів тварин
  8. Оцінка стану основних параметрів життєдіяльності організму.
  9. Попередження гострого ремоделювання серця та обмеження периінфарктної зони

Обмеження життєдіяльності ― це будь-яке обмеження або відсутність внаслідок порушення (недоліку) здатності здійснювати діяльність у межах, що є нормальними для людини того чи іншого віку.

Обмеження життєдіяльності, що є сполучним ланцюгом між порушенням та соціальною недостатністю, відноситься до складних або інтегрованих видів діяльності, що є звичайними для індивідуума, таких як поведінка виконання різних завдань, володіння навичками та ін. Обмеження життєдіяльності, як порушення, може бути тимчасовим або постійним, оборотним або необоротним, а також прогресуючим чи регресуючим. Обмеження життєдіяльності може бути також як психологічна реакція на фізичне, сенсорне та інше порушення. Обмеження життєдіяльності у повсякденному житті зводиться до утруднення існування та діяльності індивідуума. Звичайна діяльність людини – це інтеграція психологічних (психічних), фізичних та соціальних функцій, що функціонують як єдина система.

Наводимо класифікацію основних категорій життєдіяльності у відповідності з міжнародною номенклатурою порушень (1989).

1. Здатність до самообслуговування – спроможність підтримувати первинне, ефективне, незалежне від інших осіб існування, включаючи функції особистого догляду за собою та іншу повсякденну діяльність, навички особистої гігієни.

2. Здатність до самостійного пересування – спроможність самостійно переміщуватися у просторі, долати перешкоди, зберігати рівновагу тіла в межах побутової, громадської та професійної діяльності.

3. Здатність до навчання – здатність до сприйняття та викладення знань (загальноосвітніх, професійних та ін.), володіння навичками та вміннями (соціальними, культурними, побутовими).

4. Здатність до трудової діяльності – спроможність здійснювати діяльність відповідно до вимог до змісту, обсягу та умов виконання роботи.

5. Здатність до орієнтації – здатність людини самостійно орієнтуватися в навколишньому оточенні, сприймати і аналізувати його стан і відповідно реагувати на його зміни.

6. Здатність до спілкування – спроможність встановлення контактів з людьми, підтримувати звичні громадські стосунки шляхом сприйняття, переробки та передачі інформації.

7. Здатність контролювати свою поведінку – бути свідомим та спроможним адекватно поводити себе у повсякденному житті та у відношенні до оточуючих, адекватно реагувати з урахуванням соціально-правових норм.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)