АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічна інфекція.

Прочитайте:
  1. Вірусні повітряно-крапельні інфекції. ВІЛ-інфекція. Дітячі інфекції. Карантінні інфекції.
  2. Назва: Хірургічні маніпуляції. Хірургічна операція
  3. Папіломовірусна інфекція.

Під інфекцією в широкому понятті цього слова розуміють проникнення та розмноження в організмі людини (макроорганізм) патогенних мікробів (мікроорганізмів) з утворенням складного комплексу взаємовідносин – від носіїв збудників до виникнення хвороби. Термін «хірургічна інфекція» охоплює дві категорії інфекційних процесів (цит. за С.В.Петровим, 1999):

- Інфекційний процес, для лікування якого хірургічне втручання має вирішальне значення.

- Інфекційні ускладнення, що виникли в післяопераційному періоді (інфекції області хірургічного втручання).

Саме остання категорія інфекційних процесів залежить від виконання правил санітарно-гігієнічного режиму в лікувальному закладі хірургічного профілю.

Під гнійною інфекцією розуміють проникнення та розмноження в організмі патогенних піогенних мікробів з утворенням гною. Однак, для виникнення гнійної інфекції лише проникнення патогенного мікроорганізму та його розмноження є недостатнім. Для цього необхідно з одного боку подолання захисних сил організму, а з другого – наявність чутливості та реакції організму на укорінений агент. Як біологічне явище, гнійна інфекція широко розповсюджена в тваринному світі.

Гнійна інфекція серед хірургічних інфекцій по розповсюдженості й значенню займає перше місце. При гнійному процесі вступають в протиборство збудник гнійної інфекції та макроорганізм. Збудники гнійної інфекції входять в групу гноєрідних мікроорганізмів. До основних збудників, що відіграють переважну роль у виникненні хірургічної інфекції на сучасному етапі, відносять:

Стафілококи (Staphylococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis);

Стрептококи (Streptococcus pyogenes);

Ентерококи (Enterococсus feacalis, Enterococсus faecium);

Escherichia coli;

Pseudomonas aeruginosa;

Proteus vulgaris, Proteus mirabilis;

Enterobacter spp.;


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 444 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)