АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

Прочитайте:
  1. Артерiального тиску?
  2. Артеріальний тиск, фактори, що визначають його величину. Методи реєстрації артеріального тиску.
  3. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  4. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  5. ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА
  6. ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА
  7. Вимірювання температури тіла дитини
  8. Вимірювання температури тіла та її реєстрація.
  9. Вимірювання швидкості кровоплину

Навчальна мета: уміти визначити артеріальний тиск за допомогою сфігмоманометра слуховим методом Короткова; визначити артеріальний тиск за допомогою електронного сфігмоманометра; визначити артеріальний тиск осциляторним методом; записати показники артеріального тиску в температурний листок.

Виховна мета: усвідомити необхідність виключення стороннього шуму під час вимірювання артеріального тиску.

Початковий обсяг знань: знати, що таке систолічний та діастолічний тиск крові; діагностичне значення показників артеріального тиску.

Оснащення:

1) сфігмоманометр мембранний;

2) сфігмоманометр електронний;

3) стетофонендоскоп;

4) температурний листок.

Систолічний та діастолічний тиск крові. Артеріальний тиск — це тиск крові на стінки судин. Розрізняють систолічний (максимальний) тиск, який виникає в момент систоли серця і пульсова хвиля досягає найвищого рівня, та діастолічний (мінімальний) тиск, який виникає в кінці діастоли серця під час спадання пульсової хвилі, а також пульсовий (різниця між величинами систолічного та діастолічного тиску).

У нормі систолічний артеріальний тиск коливається від 100 до 140 мм рт. ст., мінімальний — від 60 до 90 мм рт. ст. залежно від віку, фізичного і психічного стану людини. Добові коливання знаходяться в межах 10 — 20 мм рт. ст. Уранці тиск дещо нижчий, ніж увечері. Залежно від різних фізіологічних процесів (втома, збудження, приймання їжі) рівень артеріального тиску може змінюватися. З віком артеріальний тиск дещо підвищується.

Діагностичне значення показників артеріального тиску. Артеріальний тиск є важливим об'єктивним показником функції серцево-судинної системи. Вимірювання артеріального тиску служить незамінним діагностичним методом під час обстеження хворих. Керуючись показниками артеріального тиску, можна скласти уявлення про ступінь тяжкості шоку або колапсу, про величину крововтрати. Під контролем артеріального тиску проводиться введення крові, деяких ліків.

Показники артеріального тиску можуть відображати стан і ступінь захворювань різних органів (нирок, ендокринних залоз).

Підвищення артеріального тиску понад норму називають артеріальною гіпертензією, а зниження — артеріальною гіпотензією.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 548 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)