АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вимірювання температури тіла дитини

Прочитайте:
  1. Вегетативні системи організму дитини
  2. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ
  3. ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА
  4. ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА
  5. Вимірювання температури тіла та її реєстрація.
  6. Вимірювання швидкості кровоплину
  7. Вимоги до ведення і моніторингу стану новонародженої дитини під час застосування ШВЛ
  8. Віддалений вплив грудного вигодовування на здоров'я матері та дитини
  9. Вплив гіпофізу на ріст і розвиток дитини.

Головний показник стану здоров'я малюка - температура його тіла. Але не потрібно занадто турбуватися, якщо вона трохи вище класичного здорового рівня - 36,6. Занадто теплий одяг і активні ігри можуть призвести до незначного підвищення температури тіла, тому важливо не випустити з уваги інші симптоми (нежить, кашель, зміна поведінки і апетиту).

Лікарі стверджують, що збивати температуру тіла, що не перевищує тридцять вісім градусів, у дитини не потрібно, але використовувати жарознижуючі засоби при підвищенні температури необхідно, якщо дитина ще не досягла двох місяців, а також, якщо вона страждає від вроджених захворювань нервової або серцево-судинної системи. Температура - це ознака того, що організм бореться з хворобою. Бореться, а не гине. Тому підвищення у дитини температури не є приводом для паніки.

При підвищенні температури тіла у малюка, у більшості мам спрацьовує рефлекс - укутати його в шарфи і пледи. Але теплий одяг і ковдри погано впливають на терморегуляцію організму, і малюк з високою температурою може перегрітися. Буде краще, якщо ви надягнете на дитину легкий одяг з натуральної тканини.

Повітря в кімнаті хворої дитини завжди має бути свіжим і вологим. Частіше провітрюйте квартиру і стежте за гігрометром. Кашель і нежить пройдуть набагато швидше, якщо в приміщенні працюватиме зволожувач, такий же ефект дає вологий рушник, повішений на батарею.

Температуру тіла у дітей вимірюють чотирма способами:у ротовій порожнині, у анальному отворі, у пахвовій западині, у вушному каналі.

Результати можуть відрізнятися: температура в ротовій порожнині зазвичай на 0,5 градуса нижче ректальної (в анальному отворі) і на 0,5 градуса вище температури, виміряної під пахвою. Температура, виміряна в вушному каналі, не нижче ректальної, а іноді і перевищує її.

Об'єктивно виміряти температуру можна за допомогою термометра. У повсякденній практиці використовуються різні види термометрів (градусників): рідинні (в основному на спирті), ртутні, електронні. Рідинні термометри громіздкі і не дуже точні, тому використовуються обмежено. Ртутні термометри дозволяють вимірювати температуру тіла з точністю до десятих градуса, що дуже корисно для точної оцінки стану хворого. Єдиним недоліком ртутних термометрів є їх крихкість і необхідність струшувати перед кожним використанням. У випадку якщо ртутний термометр розбився, не варто панікувати. Кульки ртуті, що розсипалися, потрібно швидко і обережно зібрати в герметичну тару і здати на підприємство у вашому районі яке має право на утилізацію ртуті та її відходів. Електронні термометри прості і зручні в експлуатації, до того ж вони досить точні та екологічно безпечні. Деякі види електронних термометрів можуть запам'ятовувати кілька вимірів, що досить зручно для оцінки динаміки зміни температури.

Щоб виміряти температуру в пахвовій западині, посадіть дитину до себе на коліна, вкладіть термометр під пахву і притримуйте її, поки не буде завершено вимір.

Нормальна температура тіла, обміряна в пахвовій області у дитини старше року дорівнює 36-37˚ С. Температура в порожнині рота або у прямій кишці (ректальна температура) – на 1˚С вище.

Температура тіла, обмірювана в пахвовій області і рівна 37-38˚ С, називається субфебрильною, 38-38,9˚ С – фебрильною, 39 – 40,5˚ С піретичною, вище 40,5˚ С – гіперпіретичною.

У дітей в порівнянні з дорослими підвищення температури тіла (гіпертермія) спостерігається частіше, що пов’язано з особливостями терморегуляції. Висока температура тіла (38˚ С та вище) супроводжується погіршанням стану дитини, появою сонливості, відмови від їжі, іноді блювотою і т.ін.

В період лихоманки необхідно частіше поїти дитину для поповнення втрати рідини. Напувають хворого перевареною водою, 5 % розчином глюкози або солодким чаєм, фруктовими соками. Пити дають невеликими порціями, але часто.

Підвищення температури вище 37˚ С потребує додаткового введення рідини з розрахунку 10 мл на кожний кілограм маси тіла дитини.

Для надання допомоги при гіпертермічному синдромі необхідно підготувати наступні матеріали:

- суміш з оцту, спирту та води в пропорціях 1:1:1;

- міхур зі шматочками льоду або пляшечки, заповнені холодною водою;

- марлеві стерильні серветки;

Застосовуються при гіпертермії фізичні методи охолодження, для чого дитину роздягають і розтирають тіло (кінцівки, живіт, передню поверхню грудної клітини), сумішшю оцту, спирту та води в пропорції 1:1:1. До голови, на ділянку магістральних судин (в пах, пахви) короткочасно прикладають міхур зі шматочками льоду, або пляшечки, заповнені холодною водою. Можна використовувати вологий холодний компрес на голову.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1067 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)