АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стадії мейозу

Прочитайте:
  1. Для якої стадії статевого циклу характерні загальне збудження, охота і овуляція?
  2. Додаток №17. Моніторинг хворих на ЦД залежно від стадії діабетичної нефропатії.
  3. Етапи ІІІ стадії
  4. Етапи мейозу та його біологічне значення
  5. Клініка та стадії розвитку локалізованого
  6. Клінічно для серцевої недостатності ІІБ стадії згідно класифікації
  7. Крововтрата, причини, стадії розвитку, наслідки.
  8. Лікування хворих у стадії ремісії
  9. Механічна асфіксія, її види, стадії прижиттєвого перебігу, загальноасфіксичні ознаки смерті
  10. Механічна асфіксія, її види, стадії прижиттєвого перебігу, загальноасфіксичні ознаки смерті

У процесі мейозу відбувається одноразове подвоєння хромосом (реплікація ДНК, як при мітозі) за яким ідуть два цикли клітинних і ядерних поділів (перше і друге ділення мейозу). Під час кожного ділення виділяються профаза, метафаза, анафаза і телофаза.

Інтерфаза подібна до інтерфази мітозу. Клітина збільшується в розмірах, реплікуються органели, гістони і ДНК. Хромосоми представлені двома хроматидами, з’єднаними центромерою. При забарвлюванні чітко виділяються ядерця.

В профазі І, яка теж є найдовшою фазою, відбуваються послідовні зміни хромосом: спочатку профазні d-хромосоми мають форму ниток. Гомологічні хромосоми з ядер материнської і батьківської гамет (однакової довжини, однакове положення центромери, однакове число і послідовність генів) наближуються і кон’югують. Кон’югацію називають також синапсис, вона відбувається по всій довжині хромосом. Пари кон’югованих гомологічних хромосом називають бівалентами.

Коньюгація проходить у кілька етапів:

Лептонема – хромосоми перебувають у нитчастому вигляді

Зигонема – початок зближення нитчастих хромосом

Пахінема – вкорочення і потовщення об’єднаних хромосом

Диплонема – найбільш виражений контакт і потовщення

Діакінез – початок розходження хромосом.

При подальшому роз’єднанні гомологічних хромосом вони певний час залишаються з’єднані в кількох точках – хіазмах. В цих точках відбувається обмін ділянками хроматид, що називається кросинговером. Кросінговер відбувається обов’язково, хоча його вираженість може бути різною. Гомологічні хромосоми після кросинговеру не розходяться до анафази, але в кожній з них чітко виділяються хроматиди.

В профазі І також відбувається міграція центріолей до полюсів, руйнування ядерець і ядерної мембрани, утворення ниток веретена.

Метафаза І. Біваленти вистроюються в екваторіальній площині, утворюючи метафазну пластинку. Проте, на відміну від мітозу, нитки веретена ідуть від центромер гомологічних хромосом лише до одного полюса клітини. Внаслідок такого натягу центромери розміщуються не на екваторі, а на однаковій відстані від нього – зверху і знизу. Те ж саме стосується пар хроматид.

Анафаза І. Центромери сестринських хроматид не діляться як при мітозі, нитки веретена відтягують центромери з парою хроматид до полюсів веретена. Хроматини не розходяться як при мітозі. Хромосоми розділяються на два диплоїдні набори (Цей набір можна назвати гаплоїдним, оскільки число d-хромосом зменшилося вдвоє, але число s-хромосом залишилося як у батьківській клітині), що потрапляють в дочірні клітини.

Телофаза І. Після розходження гомологічних завершується перший поділ мейозу. Веретена і їх нитки зникають, хроматини деспіралізуються, навколо них формуються ядерні мембрани і утворене ядро вступає в інтерфазу. Потім у тварин ділиться цитоплазма, у рослин формуються клітинні стінки.

Інтерфаза ІІ спостерігається в тваринних клітинах, тривалість варіює. S-фаза відсутня, подальша реплікація ДНК не відбувається. У рослин Інтерфаза ІІ відсутня.

Профаза ІІ за тривалістю обернено-пропорційна телофазі І. Ядерце і ядерні мембрани руйнуються, хроматиди вкорочуються і потовщуються. Центріолі переміщуються до полюсів, з’являються нитки веретена. Нитки нового веретена перпендикулярні ниткам першого, а довгі вісі хроматид перпендикулярні вісям при першому поділі мейозу.

Метафаза ІІ. Центромери ведуть себе як подвійні структури (аналогічно мітозу). Вони організують нитки веретена і вистроюються по його екватору.

Анафаза ІІ. Центромери діляться, нитки веретена відтягують їх до полюсів разом з хроматидами, що відділилися одна від одної і є s-хромосомами.

Телофаза ІІ подібна з телофазою мітозу, за винятком диплоїдності і гаплоїдності наборів.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 749 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)