АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Структура метафазної хромосоми

Прочитайте:
  1. Антигенна структура вібріонів
  2. Антигенная структура
  3. Антигенная структура
  4. Антигенная структура
  5. Антигенная структура
  6. Антигенная структура
  7. Антигенная структура
  8. Антигенная структура
  9. Антигенная структура
  10. Антигенная структура

Хроматин – активна форма генетичного матеріалу, з якої може зчитуватися генетична інформація у період між поділами.

Хромосоми – неактивна форма генетичного матеріалу, зберігають спадкову інформацію у період клітинного поділу. Біологічне значення трансформації хроматину у хромосому – утворення структур, зручних для маніпуляцій при поділі клітини, що сприяє його рівномірному розподілу між дочірніми клітинами. На відміну від хроматину, хромосоми містять матрикс мітотичних хромосом. Це нехроматинові структури, що є скупченням тонких фібрил і гранул РНП (рибонуклеопротеїд). Функція матриксу - участь у конденсації хромосом.

Матрикс мітотичних хромосом звільняється при деконденсації хромосом в телофазі і помітний у вигляді скупчення фібрил і гранул навколо кожної хромосоми.

Мітотична хромосома – паличковидна структура різної довжини з досить постійною товщиною. Зона первинної перетяжки ділить хромосому на два плеча. Хромосоми з рівними плечами називають метацентричними, з плечами різної довжини – субметацентричними. Палочковидні хромосоми з майже непомітним другим плечем називають акроцентричними.

В області первинної перетяжки (найбільш спіралізованої ділянки) міститься центромера, в якій розміщений кінетохор. До цієї зони під час мітозу підходять мікротрубочки клітинного веретена. Деякі хромосоми мають вторинну перетяжку, саме тут в інтерфазі проходить формування ядерця, тобто вони і є ядерцевими організаторами. Вторинні перетяжки розміщені біля дистального кінця хромосоми і відділяють маленьку ділянку, що називається сателіт або супутник.

Плечі хромосом закінчуються теломерами, кінцевими зонами, що є генетично неактивними спіралізованими ділянками. Вони запобігають з’єднанню хромосом між собою.

Сукупність числа, форми і розмірів хромосом називають каріотипом. Він є видовою ознакою організму. За кількістю хромосомних наборів виділяють гаплоїдні (з одним хромосомним набором) статеві клітини і диплоїдні (з двома наборами) соматичні клітини. Соматичні і статеві клітини не слід путати з соматичними і статевими хромосомами: в диплоїдних клітинах людии 22 пари соматичних і одна пара статевих хромосом: ХY у чоловіків ХХ у жінок.

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 564 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)