АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функції системи крові.

Прочитайте:
  1. A. Відновлення порушеної функції печінки
  2. A.слідкувати за станом серцево-судинної системи (частотою пульсу та рівнем артеріального тиску)
  3. B. Сприяє відновленю порушеної функції печінки
  4. E Аномалії розвитку нервової системи
  5. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  6. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  7. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  8. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  9. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  10. Анатомічні особливості кровоносної системи риб

 

Транспортна - полягає в тому, що кров переносить гази, поживні речовини, продукти обміну речовин, гормони, медіатори, електроліти, ферменти та ін.

 

Дихальна функція полягає в тому, що гемоглобін еритроцитів переносить кисень від легенів до тканин організму, а вуглекислий газ від клітин до легень.

 

Поживна функція - перенесення основних поживних речовин від органів травлення до тканин організму.

 

Екскреторнафункція (видільна) здійснюється за рахунок транспорту кінцевих продуктів обміну речовин (сечовини, сечової кислоти і ін.) І зайвих кількостей солей і води від тканин до місць їх виділення (нирки, потові залози, легені, кишечник).

 

Водний баланс тканин залежить від концентрації солей та кількості білка в крові і тканинах, а також від проникності судинної стінки.

 

Участь в процесі терморегуляції здійснюється за рахунок фізіологічних механізмів, що сприяють швидкому перерозподілу крові в судинному руслі.

 

Захисна функція - кров є найважливішим фактором імунітету. Це обумовлено наявністю в крові антитіл, ферментів, спеціальних білків крові, що володіють бактерицидними властивостями, що відносяться до природних факторів імунітету.

 

Регуляторна функція полягає в тому, що вступники в кров продукти діяльності залоз внутрішньої секреції, травні гормони, солі, іони водню і ін. через центральну нервову систему і окремі органи (або безпосередньо, або рефлекторно) змінюють їх діяльність.

 

 

Кількість крові та її склад.

Обсяг крові становить 6-8% від маси тіла. У дітей кількість крові відносно більше: у новонароджених воно становить в середньому 15% від маси тіла, а у дітей у віці 1 року -11%. У фізіологічних умовах не вся кров циркулює в кровоносних судинах, частина її знаходиться в так званих кров'яних депо (печінка, селезінка, легені, судини шкіри). Загальна кількість крові в організмі зберігається на відносно постійному рівні.

 

Периферична кров складається з рідкої частини - плазми і зважених в ній формених елементів або кров'яних клітин (еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів)

 

Якщо дати крові відстоятися або провести її центрифугування, попередньо змішавши з противосвертиваючих речовиною, то утворюються два різко відрізняються один від одного шару: верхній - прозорий, безбарвний або злегка жовтуватий - плазма крові; нижній - червоного кольору, що складається з еритроцитів і тромбоцитів. Лейкоцити за рахунок меншої відносної щільності розташовуються на поверхні нижнього шару у вигляді тонкої плівки білого кольору.

 

Об'ємні співвідношення плазми і формених елементів визначають за допомогою гематокрита. В периферичної крові плазма становить приблизно 52-58% об'єму крові, а формені елементи 42- 48%.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 326 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)