АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гемостаз. Це сукупність фізіологічних процесів, що завершуються зупинкою кровотечі при пошкодженні судин.

Прочитайте:
  1. Внутренний механизм тромбообразования. Клеточный гемостаз.
  2. Гемостаз.
  3. Коагуляционный гемостаз.
  4. Физиология тромбоцитов. Гемостаз. Фибринолиз. Антисвёртывающая система крови

 

Це сукупність фізіологічних процесів, що завершуються зупинкою кровотечі при пошкодженні судин.

 

Розрізняють два механізми зупинки кровотечі: судинно-тромбоцитарний або мікроциркуляторний гемостаз і згортання крові з подальшою ретракцией (скороченням) кров'яного згустку.

 

Судинно-тромбоцитарний, або мікроциркуляторний гемостаз - зупинка кровотечі з дрібних судин з досить низьким кров'яним тиском.

 

Процес зупинки кровотечі в цих судинах складається з наступних компонентів:

 

1) судинного спазму (тимчасового і тривалого);

 

2) утворення, ущільнення і скорочення тромбоцитарной пробки, що забезпечує надійний гемостаз.

 

При травмі рефлекторно відбувається зменшення просвіту (спазм) дрібних кровоносних судин. Рефлекторний спазм судин є короткочасним. Більш тривалий спазм судин підтримується дією серотоніну, норадреналіну, адреналіну, які звільняються з тромбоцитів і ушкоджених клітин тканин.

 

Спазм судин призводить лише до тимчасової зупинки кровотечі. Основне ж значення для гемостазу в зоні дрібних кровоносних судин (мікроциркуляції) має процес формування тромбоцитарной пробки. В основі її утворення лежить здатність тромбоцитів прилипати до чужорідної поверхні і склеюватися один з одним. Новоутворена тромбоцитарная пробка, або тромбоцитарний тромб, ущільнюється в результаті скорочення спеціального білка (тромбостенина), що міститься в тромбоцитах, який нагадує за своїми властивостями скоротливий білок м'язової тканини.

Згортання крові. Згортання крові (гемокоагуляція) є найважливішим захисним механізмом організму, що оберігає його від крововтрати в разі пошкодження кровоносних судин, в основному, м'язового типу.

 

Згортання крові - складний біохімічний та фізико-хімічний процес, в результаті якого розчинний білок крові - фібриноген переходить в нерозчинний стан - фібрин.

 

Згортання крові по своїй сутності являє собою ферментативний процес. Речовини, які беруть участь в цьому процесі, отримали назву факторів системи згортання крові, які ділять на дві групи: 1) забезпечують і прискорюють процес гемокоагуляції (акцелератори); 2) що уповільнюють або припиняють його (інгібітори). У плазмі крові виявлено 17 чинників системи гемокоагуляції. Більшість факторів утворюється в печінці і для їх синтезу необхідний вітамін К. Вони знаходяться в крові в неактивному стані і активуються при пошкодженні судинної стінки. Коли чи зниженні активності факторів згортання крові може спостерігатися патологічна кровоточивість. Зокрема, при дефіциті плазмових факторів, званих антигемофільними глобулинами, виявляються різні форми гемофілії.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 396 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)