АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Осмотичний і онкотичний тиск крові.

Прочитайте:
  1. Білковий склад плазми крові.
  2. Вплив алкоголю на нервову систему; утримання алкоголю в крові.
  3. Групи крові.
  4. Групи крові. Система АВО
  5. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  6. Електроліти плазми крові.
  7. Електроліти плазми крові. Осмотичний тиск крові і його регуляція.
  8. Еритроцитарні групи крові.
  9. Загальна характеристика системи крові. Склад і функції крові. Поняття про гомеостаз.
  10. ІV стадія – повне незгортання крові.

 

Осмотичний тиск обумовлено електролітами і деякі не електролітами з низькою молекулярною масою (глюкоза та ін.). Близько 60% всього осмотичного тиску обумовлено солями натрію. Основна функція осмотичного тиску - підтримка формених елементів крові в незміненому вигляді і утримання рідкої частини крові в судинному руслі.

 

Онкотичний тиск плазми обумовлено білками. За рахунок нього рідину (вода) утримується в судинному руслі. З білків плазми найбільшу участь у забезпеченні величини онкотичного тиску приймають альбуміни; внаслідок малих розмірів і високої гідрофільності вони володіють вираженою здатністю притягувати до себе воду.

 

Сталість колоїдно-осмотичного тиску крові у високоорганізованих тварин є загальним законом, без якого неможливо їх нормальне існування.

 

Якщо еритроцити помістити в сольовий розчин, що має однакове осмотичний тиск з кров'ю, то вони помітним змінам не піддаються. В розчині з високим осмотичним тиском клітини зморщуються, так як вода починає виходити з них у довкілля. В розчині з низьким осмотичним тиском еритроцити набухають і руйнуються. Це відбувається тому, що вода з розчину з низьким осмотичним тиском починає надходити в еритроцити, оболонка клітини не витримує підвищеного тиску і лопається.

 

Сольовий розчин, що має осмотичний тиск, однакове з кров'ю, називають ізоосмотіческім, або ізотонічним (0,85-0,9% розчин NaCl). Розчин з вищим осмотичним тиском, ніж тиск крові - гіпертонічний, а що має більш низький тиск - гіпотонічний.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 1073 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)